Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бойко Борисов открива Седмата световна среща на българските медии в Хага

„Медии и пари“ е темата на Седмата световна среща на българските медии , която тази година се провежда в Хага, столицата на Холандия. Тя ще бъде официално открита от министър-председателя Бойко Борисов. Във форума ще се включат над 40 български медии от цял свят. Във фокуса на вниманието ще бъдат проблемите на икономиката на медиите и тяхното финансиране, собствеността и независимостта, развитието на медийната инфраструктура, авторското право и други.Участници в дискусиите ще бъдат също министрите Томислав Дончев, Вежди Рашидов и Николай Младенов, собственици и главни редактори на медии, експерти.

Медийният конгрес, който традиционно събира български журналисти от цял свят, ще бъде официално открит в средновековната холандска катедрала Гротекерк ден Хааг,а работната част  ще продължи до 29 май в холандския град Хилверсум. Градът се счита за  медиен център на Холандия. В него се намират студиата на всички холандски и голяма част от европейските телевизии и радиа, както и единственият в света Музей на медиите. Освен архитектурна забележителност той е и най-големият аудио-визуален архив в Европа, тъй като съхранява над 700 000 часа телевизионни, радио-, музикални и филмови записи.

По думите на генералния директор на БТА Максим Минчев причината домакин на срещата да бъде именно Холандия е, че там функционират няколко български медии, живеят много българи, доста от които студенти, както и фактът, че страната е един от най-големите инвеститори у нас и стратегически партньор на България в нейния европейски път. Идеята на седмата среща, както и на останалите досега, е наред с обсъждането на важни от дневния ред теми за медиите да бъде промотирана и нашата страна.  Участниците в медийния форум ще имат възможност заедно да се насладят на българските стихове, изписани на фасадата на една от къщите в Лайден, а на откриването й да чуят най-новата песен на Елица Тодорова.

http://www.barometar.net/