Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

САЩ ще пазят лични данни на пътници от Европа 15 години

САЩ ще могат да съхраняват лични данни на пътници в продължение на 15 години, съобщава британският в. „Гардиън“, който се е запознал с текста на проект за споразумение между САЩ и ЕС. Това споразумение нарушава основни европейски принципи, пише вестникът.Личните данни на милиони пътници в самолетни полети от Европа към САЩ, включително данни за кредитни карти, телефонни номера и домашни адреси ще могат да се съхраняват от министерството на вътрешната сигурност на САЩ в продължение на 15 години, сочи изтеклият до вестника текст на проекта за споразумение. Периодът вероятно ще предизвика спорове, тъй като надхвърля трикратно 5-годишния срок, допуснат от режима на ЕС за съхраняване на пътнически данни при полети до, от и в рамките на Европа. Неотдавна период на съхранение от 5.5 години бе договорен в подобно споразумение с Австралия.

По-рано тази седмица Германия и Франция изразиха опасения по споразумението и това, че не е доказана необходимостта на тази мярка, отбелязва вестникът. Миналата седмица Сенатът на САЩ прие резолюция, в която се казва, че споделянето на пътнически лични данни с Европа е важен инструмент за американските разузнавателни агенции, „за да могат те да откриват възможни заплахи преди да са пристигнали в САЩ“.Обаче Европейският парламент, от който зависи одобряването на споразумението, поиска доказателства, че подобно споразумение за пътническите данни е необходимо и заяви, че то при никакви обстоятелства не бива да се използва за автоматично събиране на лични данни или изготвяне на профили.

Споразумението ще обхваща не само трансатлантическите полети, но изглежда допуска възможността, че самолетните компании ще трябва да съобщават такива лични данни на Вашингтон и за други международни полети. То освен това позволява пътническите данни да бъдат предавани на агенции в страни извън САЩ и Европа, отбелязва изданието. В данните, които ще бъдат събирани, влизат 19 отделни категории за всеки самолетен пътник, включващи данни за кредитните им карти, номера за връзка, имена на хората, с които пътуват, с колко багаж са и по какъв маршрут минават. В споразумението се предвижда самолетните компании да са задължени да съобщават тези данни за пътниците си 96 часа преди полета, спрямо 72 часа съгласно сега действащото временно споразумение между САЩ и ЕС, пише „Гардиън“.

profit.bg