Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Парламентарната асамблея на НАТО започва днес край Варна

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе във Варна в периода от 27 до 30 май. Официалното откриване ще се състои днес. Форумът ще тече едновременно в комплекс “Ривиера” и в курорта Златни пясъци. Сесията ще събере около 250 парламентаристи, представляващи 28-те страни-членки на НАТО от Северна Америка и Европа, делегати от страни-партньори и наблюдатели. Те ще обсъдят проблеми на международната сигурност, представляващи обща загриженост, както и докладите за приемане на Годишната сесия в Букурещ през октомври 2011 г.Днес по обяд председателят на Парламентарната асамблея на НАТО д-р Карл А. Ламерс, ръководителят на българската делегация в ПА НАТО Доброслав Димитров и генералният секретар на Асамблеята Дейвид Хобс ще приветстват представителите на средствата за масова комуникация и ще отговорят на въпросите им.

Дните 28 и 29 май (събота и неделя) ще са посветени на заседания на петте комитета на Парламентарната асамблея на НАТО: Политически комитет, „Отбрана и сигурност”, „Наука и технологии”, „Гражданско измерение на сигурността” и „Икономика и сигурност”. Всеки комитет ще разисква доклади по широк кръг теми на сигурността и отбраната с участието на престижни оратори от държавни институции, академичната общност, НПО и НАТО.

На пленарната сесия в понеделник, 30 май ще говорят д-р Карл А. Ламерс – председател на Парламентарната асамблея на НАТО, г-жа Цецка Цачева – председател на Народното събрание на Р. България, г-н Бойко Борисов – министър-председател на Р. България, г-н Андерс Фог Расмунсен – генерален секретар на НАТО и адмирал Самюъл Локлиър – командващ на Съвместното командване на съюзните сили. В комитет по гражданско измерение на сигурността ще бъдат изнесени докладите: „Информационна и национална сигурност” с основен докладчик: лорд Джоплинг (Обединено кралство); доклад на Подкомитетата по демократично държавно управление „Пост-оранжева Украйна: Вътрешна динамика и приоритети на външната политика” и доклад на Подкомитета по демократично държавно управление „Западните Балкани 15 години след Дейтън: Постижения и перспективи” с докладчик: Лучио Малан (Италия); както и специален доклад „Предизвикателства пред държавното управление в Афганистан – актуализация” със специален докладчик: Виталино КАНАШ (Португалия).

В комитет “Отбрана и сигурност” ще бъдат представени докладите „Партньорство с афганистанските национални сили за сигурност” с основен докладчик: Свен Миксер (Естония), доклад на Подкомитета по бъдещите способности за сигурност и отбрана „Нестратегически ядрени оръжия на САЩ в Европа: Фундаментален дебат за НАТО” с докладчик: Реймънд Кнопс (Нидерландия) и доклад на Подкомитета по трансатлантическо сътрудничество в областта на отбраната и сигурността „Сигурност за шапката на света: Има ли роля за НАТО в Далечния север?” с докладчик: Никол Амелин (Франция). В комитет “Икономика и сигурност” ще бъдат представени: доклад “Дългосрочната икономическа промяна и променящото се глобално съотношение на силите” с основен докладчик: Симон ван Дрийл (Нидерландия), доклад на Подкомитета по трансатлантически икономически отношения „Глобална рецесия, бедност и несигурност в развиващите се страни” с докладчик: Йеппе КОФОД (Дания) и доклад на Подкомитета по икономическо сътрудничество и конвергенция Изток-Запад „Влиянието на финансовата криза върху Централна и Източна Европа” с докладчик: Джон СЮЪЛ (Обединено кралство).

В “Политическия комитет” ще бъдат представени докладите „Сплотяване на Алианса” с основен докладчик: Асен Агов (България), доклад на Подкомитета по партньорства на НАТО „НАТО и контактните страни” с докладчик: Даниел Баклейн (Белгия) и доклад на Подкомитета по трансатлантически отношения „Сигурност в Арабския залив и на Арабския полуостров: Дневен ред за НАТО” с докладчик: Джон Дирби Полсен (Дания). В комитет “Наука и технологии” ще бъдат изнесени доклади по темите „Борба с биологичните и химическите заплахи” с основен докладчик: Дейвид СКОТ (САЩ), проектодоклад на Подкомитета по енергийна и екологична сигурност „Продоволствена и водна сигурност: Отражения върху евро-атлантическата сигурност” с докладчик: Филип ВИТЕЛ (Франция) и специален доклад „Борба с афганското бунтовничество: Нискотехнологични заплахи, високотехнологични решения” с специален докладчик: Пиер Клод НОЛЕН (Канада).

http://www.barometar.net/