Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Хореографът Константин Илиев: Досега не ми се е случвало нещата да се развиват така леко и естествено

На 28 май от 19.00 ч. балетът на Държавна опера Варна ще представи премиерата на класическия балет «Зле опазеното момиче» по музика на Петер Лудвиг Хертел. Спектакълът носи авторския почерк на Константин Илиев, който е постановчик, режисьор и хореограф, освен това участва – заедно с Добромир Михайлов – и в сценографските решения. Художествен ръководител на балета е Екатерина Чешмеджиева, репетитор Гергана Георгиева, корепетитор Радослава Кареева, помощник-режисьор Сирма Панева. Солисти: Илиана Славова, Евгения Минкова, Денко Стоянов, Румен Стефанов, Николай Димитров, Живко Кайков.

„В хореографската концепция залагам разгръщането на спектакъла в два плана. Стремя се да изведа балета на нивото на романтическия класически балет с чисто хореографска лексика, като от друга страна подсилвам сюжетната линия със средствата на театралното изкуство. Бягам от остарелия пантомимичен език, който обикновено се използва в тази творба, за да акцентирам върху драматичната трактовка и да изтъкна артистичния потенциал на варненските балетни танцьори. Съчетанието между танцов и драматичен театър е една от основните характеристики на съвременното балетно изкуство и точно в тази посока са насочени нашите усилия. Репетиционният период бе много напрегнат и още от самото начало балетът заживя свой собствен живот, в който детайлите много бързо и сигурно заемаха местата си. Аз съм перфекционист и винаги изпипвам всичко до най-малките подробности, но със сигурност мога да кажа, че досега не ми се е случвало нещата да се развиват така леко и естествено, сякаш от само себе си. Прекрасно преживяване. Всички ние танцуваме с голямо удоволствие в „Зле опазеното момиче” и се надявам публиката също да го усети”, споделя Константин Илиев, автор на третата постановка на „Зле опазеното момиче” на варненската балетна сцена.

Балетната премиера се посвещава на 110-годишнината от създаването на Съюза на българските музикални и танцови дейци.За пръв път „Зле опазеното момиче” се играе във Варна в края на 1950-те години, втората постановка е създадена през 1980-те години от Галина и Стефан Йорданови. Сегашният хореографски прочит на Константин Илиев е всъщност третата постановка на забавния балет, един от малкото утвърдили се в този рядък жанр на балетното изкуство. Във Варна съществува и историческа приемственост в отношението към творбата, доколкото постановчикът на третата сценична версия Константин Илиев е изпълнявал ролята на Колен във втората версия, а сегашната художествена ръководителка на варненската балетна трупа Екатерина Чешмеджиева му е партнирала като Лиза. И трите варненски постановки на „Зле опазеното момиче” са изградени в традициите на голямата руска балетна школа, като в своята интерпретация Константин Илиев се придържа към руския вариант на либретото, известно със заглавието „Напразна предпазливост”.

“Зле опазеното момиче”, един от най-старите балети, достигнали до наши дни, е изпълнен за първи път на 1 юли 1789 г. в Бордо, само две седмици след падането на Бастилията. “Зле опазеното момиче” отначало се играе под името “Балет за сламата или От лошото до доброто има само една крачка”. Той става популярен в редица страни, през 1791 г. се поставя в Лондон, задържа се в продължение на много сезони в Марсилия, Лион, Париж, през 1800 г. се играе в Москва. При тези многобройни постановки балетът търпи редица промени, в които хореографи и диригенти моделират според вкуса си сюжетните ситуации, вмъкват или съкращават музикални номера.През 1864 г. немският композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899) прави нова преработка и дирижира балетната премиера в Берлин. Вариантът на Хертел получава широко разпространение в Русия, като постановчиците Мариус Петипа, Лев Иванов, Александър Горски и други добавят към него музика от балети на Делиб, Минкус, Пуни, Дриго.
През годините почти всички видни балетмайстори поставят творбата, а в ролята на Лиза танцуват едни от най-големите балерини: Вирджиния Цуки, Матилда Кшесинска, Тамара Карсавина, Анна Павлова, Олга Лепешинска, Галина Уланова, Мая Плисецка, Алисия Алонсо.

barometar.net