Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Над 17 хил. са разкритите нарушения в горския сектор за миналата година

По данни на Изпълнителната агенция по горите за 2010 г. са извършени над 370 хил. проверки на превозни средства, лица и обекти, свързани с ползването, преработката и търговията с горски, дивечови и рибни ресурси. Това стана ясно след провелия се  Национален консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата. Сред основните акценти по време на срещата бяха охраната на горите и опазването им от пожари, опазването на дивечовите ресурси, Закона за горите и подзаконовите нормативни актове. Участие в съвета взеха ръководството на ИАГ, в лицето на зам.-изпълнителния директор,  инж. Красимир Каменов и главния секретар инж. Валентина Маринова, експерти от ИАГ, представители на Министерството на финансите, НАП, ДНСК, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, ГД „Охранителна полиция“, ИАРА, НСОРБ, НЛРС „СЛРБ”, АОГ, представители на неправителствени организации и сдружения.

Началникът на отдел „Опазване на горите” инж. Николай Пиронков представи данни за извършените проверки, установените нередности и предприетите мерки за подобряване на дейността в опазването на горите. При направените проверки за 2010 г. са констатирани 21 317 нарушения в горското, ловното и рибното стопанства и на екологичното законодателство. От тях са разкрити 17 167 бр., за което са съставени актове за установяване на административни нарушения. В последните години се наблюдава увеличаване на заловените количества незаконна дървесина за огрев за сметка на по-малкия обем строителна. Причината е в намаленото търсене на едра строителна дървесина на пазара. За миналата година данните сочат, че са задържани близо 25 300 куб. м незаконна дървесина. Има тенденция към намаляване на констатираните нарушения в страната /със 7 %/. Най-много актове са съставени за нарушения на Закона за горите – 15 619 акта, което е 91 % от общия брой. По съставените през годината актове за административни нарушения са издадени 14 159 бр. наказателни постановления /НП/. Наложените парични санкции с НП са общо 2,5 млн. лв., събираемостта обаче остава все още прекалено малка – едва 176,32 хил. лв.

Ефективен контрол при транспорта на дървесината и продукти от страничните ползвания в горите се осъществява и от действащите 26 бр. постоянни контролни горски пункта в страната. Изградената система за видеонаблюдение в регионалните дирекции по горите, софтуерът за регистрация на превозните билети и контролът на транспортираната дървесина, спомагат за по-добрата работа и пресичането на пътищата за превоз на незаконна дървесина. Дейността на Специализираното звено „Горска стража” показва добри резултати. През 2010 г. експертите от звеното са съставили 459 бр. акта. Продължават съвместните проверки с участието на представители на МВР, Прокуратура, Агенция „Митници”, ДНСК, ИАРА, НЛРС-СЛРБ, НАП и други, като най-мащабно е взаимодействието с органите на МВР.

http://www.barometar.net/