Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Финалът на UEFA Champions League ще бъде най-богатият в историята

Английските шампиони Manchester United FC и победителите в испанската лига FC Barcelona ще се борят за дял от историческата сума от ?200 милиона.Срещата между два от най-подкрепяните в света отбори се очаква да повиши икономическия ефект от финала на UEFA Champions League до ?369 милиона.Победителят в тазгодишния финал на UEFA Champions League ще се наслаждава на рекордни икономически ползи от ?126 милиона според ново проучване, направено по поръчка на MasterCard.  Комбинация от официални награди, увеличаване на стойността на отбора, засилени телевизионни и медийни права и по-висока стойност на бранда ще помогнат на отбора-победител да спечели гигантски приходи, докато загубилият отбор също ще се възползва от около ?73 милиона.Докладът MasterCard Heart of Sports Commerce изчислява, че финалът между висшите клубове в Европа сега е на стойност около ?369 милиона – ?17.5 милиона увеличение на стойността спрямо Финала през миналата година. Това увеличение е в резултат на това, че на финала на UEFA Champions участват два отбора, за които се смята, че са едни от най-ценните футболни брандове.

Икономическият ефект от финала на UEFA Champions League Final на Wembley 2011– ключови цифри:

Лондон, градът домакин, ще има икономически ползи в размер на ?52 милиона.
Клубът, който спечели в събота вечер, ще подобри състоянието си с около ?126 милиона – ?16 милиона повече в сравнение с последния път, когато Manchester United FC и FC Barcelona играха един срещу друг в Рим през 2009 г.
Отборът, който изгуби финала, ще се радва на приходи от ?73 милиона.
Европейската спортна икономика ще получи стимул от ?100 милиона.
Интересът от Латинска Америка би могъл да генерира до ?100 милиона под формата на икономически дейности.

Професор Саймън Чадуи, автор на доклада, заяви:

“Manchester United FC срещу FC Barcelona е финалът мечта, що се отнася до повечето футболни фенове. Но английските и испанските шампиони са два от най-успешните отбори и извън терена. Заедно те ще спечелят общо ?200 милиона и ще направят този финал най-апетитния в историята на европейския клубен футбол.”
Преди Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон следващата година столицата на Великобритания се очаква да спечели ползи от ?52 милиона, докато привърженици на футбола се събират да гледат мача в събота вечер и харчат пари в баровете, клубовете и хотелите в града, както и на самия стадион Wembley.

Но не само Лондон ще обере плодовете от тазгодишния финал на UEFA Champions League. Родният град на клуба, който спечели финала, ще получи икономическа „инжекция” от ?18 милиона чрез комбинация от повишаване на туризма и увеличаване на местните разходи.Тази година финалът на UEFA Champions League ще стимулира и икономическа активност и отвъд границите на Англия и Испания. В по-широк план европейската икономика ще бъде стимулирана с около ?100 милиона, докато милиони гледат мача в барове и заведения, харчат пари за различни стоки, като същевременно се очаква залаганията из целия контент също да скочат.

Лондон „бетонира” своята репутация на спортен град

Тазгодишният доклад MasterCard Heart of Sports Commerce поставя акцент върху огромните икономически ползи, които финалът на UEFA Champions League подарява на града-домакин. Вторият финал, който ще се проведе в събота вечер, се очаква да генерира над ?52 милиона за Лондон, предвид очакванията 110 000 фенове от Европа и целия свят да пристигнат в града за мача.

Докато Лондон ще се радва на краткосрочни търговски приходи поради мача, финалът също ще има и дългосрочен икономически отпечатък върху британската столица чрез комбинация от повишаване на туризма, градските спонсорства и по-големите шансове да стане домакин на бъдещи мега-събития.  Тъй като Лондон действа като централна точка за медиите в Европа, столицата има шанса да се радва на значителни икономически ползи от гледна точка на повишена употреба на реклами в електронни и печатни медии, телекомуникационни услуги и нови медии.“Провеждането на финала на UEFA Champions League в Лондон тази година допълнително ще подсили репутацията на Лондон като един от най-спортните градове в света,” каза професор Чадуик.  “Спортната икономика на Лондон нарастна бързо през последните години и ние изчисляваме, че до края на десетилетието свързаната със спорти икономическа дейност може да бъде на стойност до ?3,500 милиона,” заяви той.

Латинска Америка ще се облагодетелства с до ?100 милиона от UEFA Champions League

Докладът прогнозира, че финалът тази година се очаква да предизвика рекорден интерес в страните от Латинска Америка. Общо 12 латиноамерикански играчи са част от двата отбора на финала и предвид че за около 40% от населението на Южна Америка се вярва, че са с испанско потекло, интересът от този континент ще достигне нови висоти през тази година.“Тези фактори, в комбинация с броя на населението и силата на икономики като тази на Бразилия, означават, че икономическото и търговско отражение на финала на UEFA Champions League в Латинска Америка може да бъде сравнимо с това, което наблюдаваме в Европа,” каза професор Чадуик. “Това означава, че влиянието може да достигне до стойности от порядъка на ?100 милиона,” добави още той.

barometar.net