Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Продължава посещението на Обама в Полша

През втория ден от посещението си в Полша президентът на САЩ Барак Обама ще обсъди с домакините си двустранното сътрудничество в областта на отбраната и икономиката и ще почете паметта на загиналите в самолетната катастрофа в Смоленск през април миналата година, предаде ИТАР-ТАСС.През първата половина на деня са планирани срещи на американския гост с президента на Полша Бронислав Коморовски и с премиера Доналд Туск. Вчера Коморовски заяви, че очаква да чуе потвърждението на Вашингтон за създаването на системата на противовъздушна отбрана, част от която ще бъде базирана в Полша.Предвижда се в средата на 2013 г. в Полша да бъдат разположени американски изтребители „Еф-16“ и военнотранспортни самолети „Херкулес“ с цел обучение на полски военни.

На двустранните преговори във Варшава ще се обсъждат още икономическото сътрудничество, американските инвестиции в Полша, съвместните разузнавателни дейности и евентуалното сътрудничество за изграждането на АЕЦ в Полша. Сред темите ще бъде обстановката в Близкия изток и Северна Африка, както и в Беларус.Барак Обама ще се срещне с бившия премиер на Полша Тадеуш Мазовецки и други полски политици. В края на посещението си Обама ще почете паметта на загиналите в Смоленск и ще се срещне с техни роднини.По-рано в петък Обама отдаде почит на паметта на загиналите при въстанието във Варшавското гето срещу нацистките окупатори през 1943 г.Обама положи венец пред монумента от черен гранит в памет на загиналите във въстанието, който се издига в сърцето на някогашния еврейски квартал на полската столица. Този квартал е бил превърнат в гето през 1940 г., а след това е изравнен със земята от германците.

При ликвидирането на гетото шепа евреи решили да загинат с  оръжие в ръка вместо да бъдат избити в лагера на смъртта Треблинка, където са загинали повечето варшавски евреи.Обама разговаря близо до паметника с представители на полските власти и на еврейската общност в Полша, сред които има оцелели от Холокоста.На президента на САЩ бе показан проектът на бъдещия музей на историята на полските евреи, който се строи срещу паметника.Музеят с площ 12 000 кв. м ще приема от пролетта на 2013 г. изложби и различни културни и образователни прояви.Полша е имала най-голямата еврейска общност в Европа преди Холокоста. През 1939 г. в страната е имало около 3,5 милиона евреи, от които 350 000 във Варшава. Еврейската общност е била 10 процента от полското население и една трета от жителите на столицата.Днес в страната с 38 милиона жители има между 3500 и 15 000 евреи.

EkipNews.bg