Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

НАТО: До 2050 година населението на света ще е 9 млрд. души

На базата на моделирането прогнозите сочат, че до средата на века цената на пшеницата може да се повиши с до 70-80 процента, а на царевицата – с до 50 на сто. Това каза в неделя по време на дискусиите по проблемите на водната и продоволствена сигурност на Комитета по наука и технологии в рамките на пролетната сесия на парламентарната асамблея на НАТО докладчикът Филип Вител.Той коментира, че през следващите десетилетия загубата на вода, промяната в климата и намалението на възможността за изхранване на населението могат да бъдат катастрофални проблеми.Според изнесените от него данни в момента 130 държави са принудени да внасят храни, а други 30 не могат да финансират импорта. 13 държави са на ръба на глада, посочи Вител.През 2050 година населението на земята ще достигне 9 милиарда души, което означава, че всяка година трябва допълнително да се осигурява храна за 81 милиона души, каза той.

По данни на Световната банка 75 процента от повишението на цените на храните се дължи на трансфера на реколтата в биоенергия.Пряко влияние върху цените на земеделското производство имат и климатичните промени. По думите на Вител производителите трябва да се ориентират към изместването на сезоните. Според него са необходими огромни инвестиции в земеделието, особено в Африка.Освен това трябва да се подобри рандеманът на продукцията и с подходящи технологии той да се утрои.Проф. Йоаким фон Браун, директор на Центъра за изследване на развитието в Бон, Германия и бивш директор на Центъра по изхранване във Вашингтон коментира, че проблемът с изхранването е свързан и с насилие.Гладът, който намаляваше бавно до средата на 90-те години, не бива да се забравя, защото отново се увеличава, предупреди фон Браун. Според изнесените от него данни броят на гладуващите надхвърля 1 милиард души, а по света има 2 милиарда души, които не могат да си позволят здравословна храна.

За промяната на цените на храните той коментира, че те се характеризират с растеж и непостоянност. По думите му през 2011 година се наблюдава тенденция цените да достигат много високите стойност от 2008 година.Достигането на населението до 9 милиарда души по днешните стандарти означава, че реалната консумация ще е на 12 милиарда души, каза фон Браун. Според него един от основните проблеми е ниската производителност в земеделието.Той посочи, че използването на биогоривата е довело до 30-процентов ръст на  цените и е необходима обща политика те да не увеличават несигурността при храните.

http://www.investor.bg/