Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

30 май – последната дата за първи клас

30 май. Това е последната дата, в която родителите на първокласниците могат да подадат документите за записването на децата им в училище.

15 юни. Това е датата, до която се записват първолаците в избрания клас. Няма опасност за нито едно дете да остане извън училищната система заради липсата на места, обясниха от образователното ведомство. Законът за народната просвета е категоричен, че децата в първи клас задължително постъпват в него, независимо дали да са подали документи и извън сроковете. Дори и на 14 септември или няколко дни след това.60 000 се очакват да са новите деца в първи клас. Випускът е малко по-голям от миналогодишния, но колко точно малчугани ще седнат на 15 септември зад чиновете за първи път ще стане ясно в края на септември. Има родители, които напускат страната или пък не пускат по някакви причина децата си на училище, казаха експерти. Но напомниха, че при втория случай кметът на общината е задължен да налага глоби на тези семейства.

Наплив от много кандидати има само в около десетина софийски училища, в които има ранно чуждоезиково обучение. Другият критерий е дисциплината.

Там около 3 до 5 деца се борят за едно място. Училищата отдавна са разработили и обявили критерии, по които да ги отсеят. Предимство например е близкият адрес (по местоживеене и месторабота), друго дете от семейството, което учи в същото училище или пък някой от родителите да е бил възпитаник на учебното заведение.

Във всички училища, които са поискали, ще има целодневно обучение за първолаците, обясниха от образователното ведомство. Ще бъде осигурена храна, както и място за подготовка на уроците и игри. Много от училищата вече са поръчали нови чинове и училищни мебели, така че малчуганите да не носят тежките раници с учебна литература у дома.

Има и по-малки общини, в които училището и родителите отказват децата им да стоят цял ден в класните стаи, признаха експертите на образователното ведомство. Причината е, че семействата разчитали на баби и дядовци да гледат първолаците в следобедните часове. Но основният мотив е, че децата са много малки и бързо се уморяват и родителите им предпочитат те да са си у дома.

Основните правила при избор на добро училище за първолака, според експертите, са няколко:

– За първи клас е важно не училището, а учителката, която ще преподава. Тя ще води заниманията четири години и ще даде основата в обучението.

– Училището се избира според района на местоживеене или месторабота на родителите. Защото за децата е изключително уморително да пътуват надалеч. Това правило важи най-вече за градовете със сериозен трафик.

– Ако детето не попадне в чуждоезикова паралелка, това не е неразрешим проблем за семейството. Има достатъчно училищни курсове и извънкласни занимания, които то може да посещава и да набляга на чуждата реч.

– Добре е в училището да има добра спортна база или то да е сключило договори със спортни зали или плувни басейни. Така тренировките на малчуганите ще минат под общия знаменател на училището.

Ани ИВАНОВА

http://www.trud.bg/