Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Борисов поиска щит на НАТО за цяла България

Като член на НАТО единственото ни изискване е противоракетният щит на НАТО да покрива цялата територия на страната. Това обяви в словото си пред Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна българският премиер Бойко Борисов. Той подчерта, че въпросът за това къде ще бъдат разположени нейните елементи, ще зависи от стратегическите решения на Алианса. Борисов изрази задоволство, че тази противоракетна отбрана (ПРО) ще защитава страните от НАТО и България от балистични ракети и увери генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че в лицето на България има силен и прогнозируем съюзник.

Българският премиер обърна внимание на участниците във форума върху Черноморския регион. Той подчерта, че през региона преминават много важни стратегически транспортни коридори. Три страни от региона са членки на НАТО, а другите три са партньори, изтъкна Борисов. България работи по концепцията за интелигентна отбрана с държавите-членки на НАТО в Черноморския регион, каза Борисов. Той съобщи, че има опция за закупуване на общи изстребители с други държави-членки в региона като Румъния, Турция и Хърватска, като това е в процес на уточняване на правителствата. Борисов отбеляза, че правителството е отделило през миналата година 300 млн. лева повече в бюджета за отбрана, независимо от финансовата криза в страната.Българският премиер призова форума на НАТО във Варна: “Много моля да бъдем чути в Либия, защото ние сме преговаряли с либийското ръководство, както и с част от тяхната днешна опозиция”. Борисов призова делегатите да се вслушат много внимателно в това, което България ще каже, защото пред очите на света е било извършено нещо жестоко спрямо българските медици. Ние изразихме още от първия ден подкрепата си, каза Борисов.

По думите му тези действия са закъснели с много години, защото България години наред е била разигравана от режима на Кадафи и той е държал заложници, които са били измъчвани по безобразен начин. Според Борисов България ще се включи другата седмица в работата на контактната група за Либия. България участва със своите възможности в операцията на международните сили в Либия – с фрегатата „Дръзки”, припомни премиерът.Бойко Борисов коментира, че енергийната сигурност е много важна за държавите-членки на НАТО и посочи, че присъствието на енергийния министър Трайчо Трайков на форума не е случайно. Тази тема е от изключително значение за всички държави-членки на Алианса, защото енергийната независимост означава защита на икономиките на държавите-членки, посочи Борисов.Той поздрави сръбския президент Борис Тадич за това, което сърбите са направили, визирайки ареста на генерал Ратко Младич, и изтъкна, че този факт е от значение за целия регион.

http://www.vsekiden.com/