Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Портних: Трябва да направим забележителностите на Варна достъпни и атрактивни за туристите

Генералният мениджър на Гранд Хотел Варна Иван Портних е завършил магистърска степен по „Международни икономически отношения” в УНСС. Придобива магистърска степен по администрация и управление към Франкофонския Институт за Администрация и Управление, както и степен магистър по „Бизнес администрация” в Нант – Франция. Защитил е и мастер сертификат „Мениджмънт на хотелиерството“ в САЩ. Владее английски, френски и руски език. Мениджърът е работил във фирма „Данон”, като отговорник ключови клиенти, бил е изпълнителен директор на хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци, а от 2001 г. е изпълнителен директор на Гранд Хотел Варна и генерален мениджър на останалите хотели във веригата – „Лебед“, „Долфин”, „Долфин Марина“ и „Рубин“.  Г-н Портних спечели най-престижната индивидуална награда – „Хотелски мениджър на 2010 г.” на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, а Гранд Хотел Варна победи в категорията – „Ваканционен комплекс на годината”. Преди да бъдат връчени наградите на БХРА, ръководеният от Иван Портних комплекс бе обявен и за най-добър „Bulgaria’s Leading Spa Resort 2010” на 17-те Световни туристически награди (World Travel Awards 2010).

Каква е според вас ролята на туризма за Варненския регион?

Туризмът е отрасъл, който е изключително важен за Варна и региона. В световен мащаб огромни региони съществуват и благоденстват благодарение на правилното и системно развитие на този отрасъл. Варна има уникални дадености и всички необходими предпоставки да се превърне в модерен туристически център. На практика природният ресурс, който имаме, както и изградената база към момента привличат стотици хиляди туристи във Варна и региона. Но според мен трябва да се направят необходимите предпоставки, потенциалът на туризма да подпомогне икономическото развитие на града. Какво имам предвид – ежедневно в региона на Варна има около 100 000 хиляди туристи, които ако бъдат привлечени в града със забележителности и атракции биха вляли свежи пари в икономиката на града. Според мен е изключително важно да се направи необходимото инфраструктурно обезпечаване на забележителностите на града, за да могат те да поемат по-голям туристически поток. Трябва да се създадат предпоставки за паркирането на автобуси, да се приведат забележителностите ни във вид, в който могат да бъдат видени и това ще доведе до увеличаване на паричния поток, който туристите оставят извън хотелските комплекси в икономиката на региона. Не е без значение колко туристи ще посетят Варна и за всички хора, които са свързани с туристическата индустрия. На практика доходите на всяко второ домакинство в града зависят косвено или пряко от туризма.

Какви са очакванията ви за предстоящия туристически сезон?

Гледам на новия туристически сезон с умерен оптимизъм. На практика ранните записвания, които бяха реализирани по цялото Черноморие бележат значителен ръст. Това не бива да създава излишна еуфория, защото след изтичането им темпът на резервации спадна при всички туроператори. Най-вероятният ръст на туристите, който можем да очакваме е между 5 и 10%. За съжаление голяма част от тях се записаха в периодите на най-високи ценови отстъпки, което ще понижи приходите в бранша. В същото време разходите ни се увеличават постоянно, имам предвид данък добавена стойност, поскъпването на горивата, цените на храните и напитките, минималните осигурителни прагове. В момента пазарът не понася увеличаване  цените на туристическия  продукт, а договорите за този сезон са подписани в края на лято 2010 г.. Същевременно хотелиерите се опитват да наситят  туристическия продукт в рамките на определените ценови нива с допълнителни услуги /а-ла-картни ресторанти, водни атракциони и забавления, целодневна анимация/ и това означава, че се намаляват разходите на туристите извън рамките на предплатените хотелски услуги.

Кои са най-сериозните трудности, с които се сблъсквате в работата си?

В този отрасъл проблемите са сходни с проблемите, които изпитват всички останали отрасли, цялата ни икономика. Към момента основен проблем е краткият сезон. Това поражда допълнителни проблеми, един от които е намирането на квалифициран персонал. При три месеца активен сезон се получава, че хората с доходите си от 3 месеца трябва да живеят 12 месеца, а това е изключително трудно. Това е и необходимостта да се полагат  усилия на държавно и местно ниво да се създават предпоставки за удължаването на сезона, което ще доведе до по-дълга ангажираност на хората, ангажирани в бранша, повече професионални умения, по-качествено обслужване. В момента при тази сезонност, секторът разчита основно на ученици и студенти, а квалифицираните кадри търсят целогодишен ангажимент и много от тях намират реализация в чужбина.

Какви качества трябва да притежава един мениджър, за да успее в работата си?

Като оставим настрана образованието и добрата теоретична подготовка, които са необходими – енергичност и преследване на целите до реализирането им.

Как поддържате ентусиазма в работата си и как мотивирате екипа си?

Имам щастието да съм изградил екип от професионалисти – хора, които обичат професията си и работят всеотдайно във всеки един момент. Личният ентусиазъм поддържам с реализирането на целите и задачите, които си поставям. Летвата ми винаги е висока и задължително трябва да бъде преодоляна.

Как реагирате на неуспехите в работата си?

Никой не е застрахован от неуспехи, но добрият мениджър се отличава с това, че неуспехите и грешките са му пренебрежимо малко спрямо успехите и постиженията. Всеки неуспех ме мотивира незабавно да  реализирам нови успехи и да вървя напред.

Кой беше най-критичният момент в професионалната ви кариера?

Професията ми е изпълнена с критични моменти. Това е сфера, в която гостите са дошли на почивка и всеки проблем трябва да се решава в реално време. Нашите клиенти не проявяват никакъв толеранс към забавяне в решаването на какъвто и да е проблем и това ни е накарало изключително бързо да реагираме. Ние полагаме огромни превантивни усилия с оглед да предвиждаме всяка потенциална кризисна ситуация  и да реагираме преди тя да е настъпила. На практика при 3000 човека, за които ние се грижим, неминуемо възникват проблеми от всякакво  естество. Досега сме реагирали винаги адекватно и не сме стигали до критични ситуации.

Вие сте млад, успял мениджър, управляващ  5 хотела.  Това ли е прагът на вашите възможности? Имате ли  желание да продължите своето развитие в тази сфера?

От гледна точна на професионалната реализация всеки човек трябва да желае и да се развива повече. Това носи прогрес, добавената стойност, когато всеки индивид се развива. В личен план – през миналата година получих огромно признание от  Българската хотелска и ресторантьорска асоциация. Получих две награди – комплексът, който ръководя спечели наградата в категория „Ваканционен комплекс на годината”, а аз получих най-високото индивидуално отличие  – „Хотелски мениджър на годината”. Тези две награди са изключително важни, от гледна точка на това, че се присъждат от професионалисти в една кризисна година  за сектора, а и за цялата икономика. Това е едно голямо признание и тежестта му е голяма. Паралелно с това получихме няколко номинации и награди в отделни категории на  Световната туристическа асоциация. Естествено, това, което най-много ни радва са доволните клиенти, отгласът, който получаваме от нашите  туристи и това, че се завръщат при нас всяка година.

Защо според вас българите не обичат успелите хора?

Не бих казал, че е така. С моите приятели например  поехме по различен път. Но въпреки професионалното развитие, приятелството затова е приятелство, защото оцелява, независимо от обстоятелствата. Не мисля, че някой приема успехите на другите с лошо. Да погледнем успехите на нашите спортисти, на хората на изкуството. Те се приемат изключително добре от цялото българско общество. Аз получавам ежедневно подкрепата на всички, с които работя и това ме мотивира и  да бъда по-добър, в това което правя.

въпросите зададе Иво Югов