Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Стомашни инфекции и във Великобритания, Швеция, Дания и Холандия

Германските граждани са предупредени да не консумират краставици, докато провежданите тестове не установят източник на острата стомашна инфекция, причинена от Ешерихия коли, заради която починаха 10 души, предаде Би Би Си. Смята се, че заразените краставици може да са били внесени от Испания, като в момента се провеждат допълнителни тестове.Заразените зеленчуци са причина стотици души в Германия да получат синдром на хемолитичен уремичен синдром (ХУС).Има случаи на заразяване в Швеция, Дания, Холандия и Великобритания.

Властите в Чехия и Австрия са премахнали някои от отгледаните в Испания краставици от магазините заради опасенията от заразяване.Предстои да бъде анализирано ДНК на бактерията, в опит да се открият начини за ранното й диагностициране на хора, заразени от нея.Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе като превантивна мярка проби от наличните на пазара плодове и зеленчуци с произход Европейски съюз. Бяха взети проби за наличие на бактерията ешерихия коли от:

– Салата айсберг, праскови, портокали, подправка селари, домати и домати чери с произход Испания;

– Салата айсберг с произход Холандия;

– Чушки севрия с произход Гърция;

Всички взети проби са с отрицателен резултат за наличие на бактерията ешерихия коли.След постъпване на нотификация по системата за бързо информиране за опасни храни и фуражи, БАБХ разпореди проверки за наличие на краставици с произход Испания в България. Такива партиди не са открити в България.

actualno.com