Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Лучано Бенетон – обединителят на цветовете

Историята на италианската семейна компания Бенетон често е давана като пример за успешно предприемачество в учебниците.Бизнесът на модния гигант, който към момента освен едноименната марка, произвежда и брандовете Sisley, Playlife и Killer Loop, прохожда в далечната 1955 г.Днес марката е символ на пъстри, качествени и удобни дрехи, рекламирани с провокативни послания.Лучано е роден през 1935 г. в италианския град Тревизо. Израства в бедност, като семейството му многократно се мести из околните села в търсене на препитание. След смъртта бащата му, като най-голямо дете в семейството, младежът е принуден да започне работа едва 15-годишен, за да издържа по-малките си двама братя и сестра.

Започва работа като чистач в магазин за мъжки дрехи, но наред с обичайните си задължения успява да изучи тънкостите на търговията. В тези трудни години покълва предприемаческият дух у младежа, който през 1955 г. го подтиква да стартира собствен бизнес.Лучано решава да търгува с пуловерите, които сестра му Джулиана плетяла за семейството. Тя често подбирала прежди с пъстри и ярки цветове, което не било типично за онези времена, но пък пуловерите много се харесвали на приятелите на братята й. Раждането на Бенетон всъщност се дължи на един жълт пуловер, който „събрал очите“ всички. Този интерес мотивира Лучано да купи плетачна машина на старо и да започне търговия с цветните пуловери. За да се сдобие с нужните пари, младежът продава любими семейни вещи, заема пари и от близки и приятели. Начинанието обаче бързо се отплаща.

С дръзките си и ярки цветове (жълто, зелено и синьо), блузите, които семейство Бенетон започва да плете и предлага в местните магазини, стават абсолютен хит по онова време. Лучано залага на високо качество и достъпни цени.Продажбите скачат много бързо, а младежът дори наема хора, които да помагат на сестра му. Купува още машини и така неусетно домът му се превръща във фабрика.Малко по-късно фамилията открива втора фабрика, а през 1963 г. отваря врати и първият фирмен магазин.

Към начинанието се присъединяват и другите двама братя – Карло и Джилберто. Четиримата официално основават компанията Бенетон през 1965 г. В първите пет години от дейността й тя се съсредоточава в експанзия на италианския пазар. Първият обект зад граница стартира в Париж през 1968 г. Марката се представя повече от добре и извън родината си, а магазините Бенетон се умножават.Целият този устрем и успех на марката идва и в резултат на твърде смелата и различна рекламна кампания, която фамилията прилага.

Лучано прави не само революция в текстилната индустрия, като налага танца на цветовете, но и преобръща представите за реклама. Често наричан ексцентричен и странен, основателят на Бенетон рекламира своите дрехи с шокиращи и скандални послания. В основата на рекламното послание стои равенството във всички негови разновидности. Бенетон и до днес продължава да толерира различността и прокламира обединение със смайващите реклами.Лучано винаги и твърдял, че неговият бизнес илюстрира собствената му философия за живота – възхвала на различията. Той е категоричен, че началото на комуникационния процес трябва да идва от сърцето на компанията, а не извън нея.Основателят на Бенетон обича да пътува. Казва, че полудява, ако в продължение на две седмици се намира на едно и също място. Друга негова страст са бързите автомобили.

expert.bg