Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Младите не се интересуват от политика, искат да забогатеят

Младото поколение не се интересува от политика, сочи социологическо изследване, направено сред хора на възраст между 18 и 30 години, направено в рамките на проект за изследване на тенденциите сред младежта в България.55% от анкетираните директно заявяват, че политическият живот не се вписва в техните интереси, малко над 30% понякога слушат новини, а само 6% се интересуват активно от тези процеси у нас.Ценностната система на младите е изградена върху парите, а мечтите им са свързани с идеята за забогатяване, показва още изследването. 21% от младежите няма да работят, ако имат достатъчно пари, 67% биха работили, дори и да нямат нужда.

Негативно е мнението на младежите в посока грижа на държавата за тях – 78% посочват, че това, което прави в момента страната за младите хора, не е достатъчно.По отношение на предпочитаните изкуства една трета от анкетираните посочват музиката, 41% от тях обаче не си спомнят коя е последната книга, която са прочели.Според друг анализ пък възприятието на младите за собствено поведение е свързано със свободата, но и с разхайтеността и свободията. Наблюдава се и упадък на духовните ценности.

Младите хора у нас са психологически освободени, мислят по друг начин, но за тях остават материалните форми на зависимост, коментира политологът проф. Петър-Емил Митев. Той посочи, че проектът разкрива портретите на четири различни поколения у нас – от 60-те години до днес.Докато младите в другите европейски страни напускат дома след определена възраст, у нас всички си остават вкъщи заради липсата на достатъчно финансови средства и реализация, коментира експертът.Младият човек, който завършва образование в западния свят, може да си купи къща, защото е стъпил на краката си. У нас младите хора са психологически освободени, мислят по друг начин, но остават материалните форми на зависимост от родителите си, каза още проф. Петър-Емил Митев.

profit.bg