Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

30 г. след първите случаи надежди за лечение на СПИН

На 5 юни се навършват 30 години от първите публикации за СПИН в САЩ.Тази годишнина дава нови надежди за успешното лечение на заболяването, нещо, което доскоро мнозина считаха за невъзможно, пише Асошиейтед прес.Единственият човек, за когото се твърди, че се е излекувал от СПИН, е Тимъти Рей Браун от Сан Франциско.Неговият курс на лечение със сигурност не е широко приложим, но все пак дава надежди, че нови практики могат да доведат до успешното побеждаване на заболяването или до възможност заразените с ХИВ да не взимат лекарства всеки ден.

Сега здравните служби по света съсредоточават усилията си, за да могат да предотвратят нови инфекции. За тази цял бяха разработени нови методики и една частично ефективна ваксина.Над 25 милиона души умряха от СПИН, откакто бяха регистрирани първите 5 случая в Лос Анджелис през 1981 година.Над 33 милиона души са носители на ХИВ в настоящия момент, като в САЩ те са над 1 милион.Около 2 милиона души умират от заболяването всяка година, най-вече в бедните страни поради липса на лечение.Случаите на ХИВ инфекциите са спаднали с една четвърт през последното десетилетие, посочва доклад на Програмата на на ООН за борба с ХИВ/СПИН. Намаляват и смъртните случаи, причинени от „чумата на века“. Програмата отчита и „безпрецедентен напредък“ в достъпа до здравна помощ, превенция и лечение на заболяването.Но тези постижения са неравномерно разпределени по света и често изостават от глобално набелязаните цели.

Около 6,6 милиона пациенти от страни със средни и ниски доходи са били лекувани с антиретровирални медикаменти в края на миналата година, а около 9 милиона пациенти не са получили достъп до лечение.И въпреки това модерните лекарства са много по-лесни за прием и много пациенти минават само с едно хапче на ден.Но нещата били съвсем различни през 1995 година, когато Тимъти Рей Браун, американец, работещ като преводач в Берлин, научил, че е заразен с ХИВ.Той приемал и се отказвал от различни медикаменти заради страничните им ефекти, а през 2006 г. му открили и левкемия, заболяване, което не е свързано с ХИВ.Химиотерапията го довела до толкова лошо състояние, че лекарите били принудени да го вкарат в изкуствена кома, за да го спасят.Най-добрият изход за лечението на Браун било да му присадят стволови клетки. Но лекарите си поставили високата цел с присадките да бъдат излекувани и двете болести на Браун – левкемията и СПИН.

За целта събрали данни от 200 донори с гени, устойчиви на ХИВ. Спрели се на донор номер 61 – 25-годишен германец, живеещ в САЩ.Браун се подложил на трансплантация през февруари 2007 г.Година по-късно, левкемията се завърнала, но не и ХИВ инфекцията. През март 2008 г. получил втора трансплантация от същия донор. Днес Браун е на 45 години и не взима никакви лекарства.Лекарите не са открили никакви следи от ХИВ нито в кръвта, нито в тъканите му.Примерът на Браун вдъхнови медици да употребят подобна, но не чак толкова драстична тактика.Тя се състои в модифицирането на някои кръвни клетки на пациента, които се борят с инфекциите, за да спрат мутациите и да устоят на ХИВ.На теория, това би позволило да се засили имунната система на заболелите дотолкова, че те да нямат нужда да взимат лекарства срещу ХИВ, пише Асошиейтед прес.

http://www.dnes.bg/