Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Болки в кръста: какво можем да направим

Статистиката сочи, че близо 80% от хората вече са изпитвали, изпитват или ще изпитат болки в гърба в определен момент от своя живот. В по-голямата част от случаите тези болки са локализирани в зоната на кръста и са неспецифични, което означава, че не се открива причина за тяхното възникване и развитие. Около 2% до 10% от хората, които страдат от болки в кръста, развиват хронична болка, която засяга техния начин и качество на живот за период по-дълъг от три месеца.

Какво може да отключи болките в кръста…

Кръстът, както и шията, са най-подвижните зони на гръбначния стълб. Кръстът обаче е подложен на много по-интензивен механичен стрес и разпъване в сравнение с шийния отдел, тъй като носи значително по-голям товар.Управлявайки по-голямата част от тежестта на тялото, кръстът се превръща в най-уязвимото място за настъпването на дегенеративни промени. Неговите дискове, разположени между прешлените и служещи буквално като амортисьори, започват да се износват с времето – състояние известно в медицината като дегенеративна дискова болест или дископатия.

Износените междупрешленни дискове много по-лесно се травмират и тяхната обвивка се пропуква, пропускайки централно разположеното желеподобно вещество, наречено пихтиеста материя. Понякога това издуване причинява притискането на сетивни нервни влакна, които носят информация към мозъка.Резултатът от това може да бъде появата на болка с характерна локализация и симптоматика. Някои хора я описват като стрелкаща, други като пареща, но едно е сигурно – тя винаги е повод за притеснение и дискомфорт. Освен това болката често се спуска по седалището и долния крайник. Това състояние е известно като ишиас.

Други състояния, причиняващи болка в кръста

Съществуват голям брой състояния, които могат да предизвикат болки в кръста и гърба. Неправилната поза и претоварването са сред най-честите причини за скованост и болка, но в тези случаи дискомфортът почти винаги отшумява за няколко дни. Другите причини за хронична болка в областта включват:  Разкъсване на междупрешленните дискове; Спондилолистеза (хлъзване на прешлен) – състояние, при което се нарушава нормалното разположение на прешлените, които се преплъзват напред. Състоянието се придружава с притискане на гръбначномозъчен нерв, което предизвиква болка.

четете още на:

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=5495&p=1