Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Фирмите имат право да адаптират продуктите си за различни пазари

Неотдавашните обвинения на потребителски групи, че мултинационалните компании продават продукти с по-ниско качество в Източна Европа, са неоснователни. Това се казва в изявление на Европейската комисия, в което се посочва, че фирмите имат право да адаптират продуктите си за различни пазари, съобщава Портал Европа.Компаниите нямат задължение да предлагат идентични продукти при една и съща марка във всички страни от ЕС, заяви Фредерик Винсент, говорител на комисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали.

Докато се спазва европейското законодателство за етикетите и безопасността, продуктите може да се различават в отделните страни. В резултат на това компаниите могат да използват различни съставки и да предлагат продуктите си на различни цени.Наскоро Словашката асоциация на потребителите откри, че големите производители на храни и напитки пакетират стоки с различно качество за различните европейски страни. Асоциацията заявява, че ако компаниите дават гаранция за качество, тя трябва да бъде спазвана във всички страни.

Българският земеделски министър Мирослав Найденов отиде още по-далеч, наричайки практиката за двойни стандарти за храните „ненормална“. Найденов изпрати писмо до комисар Дали с искане за разследване и заплаши компаниите, предлагащи стоки с по-ниско качество със съдебни действия, припомня Еурактив.Винсент заяви, че писмото на министър Найденов е стигнало до комисар Дали и в момента се подготвя отговор.

Редица случаи илюстрират факта, че компаниите са свободни да адаптират продуктите си за различни национални пазари. Винсент даде пример с марките шоколад, които често са с различни съставки във Великобритания заради различните вкусове на потребителите спрямо останалата част на Европа.Относно обвиненията за стоки с по-ниско качество, предназначени за източна Европа, Винсент заяви, че е задължение на страните-членки да осигурят до пазара да не стигат вредни продукти.

money.bg