Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Лекуват ни с безплатни стволови клетки

Стволовите клетки стават безплатни от есента. С преливането им без пари ще могат да бъдат лекувани страдащи от 80 тежки болести, като левкемия, ревматоидни заболявания, диабет от втори тип и анемии. Това съобщиха от Александровска болница, където скоро ще заработи първата в страната държавна банка за съхраняване на животоспасяващия  биологичен материал. Със създаването й ще бъдат спасявани стотици човешки животи всяка година, подчерта проф. Драган Бобев – директор на болницата по Детска онкохематология, която заедно с Александровска и Университетската акушеро-гинекологична „Майчин дом” в София я създадоха по съвместен проект.

България е от малкото страни, в която такава държавна структура нямаше. Малцина пациенти могат да си позволят сега да замразяват стволови клетки на частно. По тази причина хиляди българи си отиват всяка година от този свят, коментира той.Запасите в банката ще се събират предимно от родилки на „Майчин дом”. За съхраняване на материал от бебето им те няма да плащат нито лев, но само ако са съгласни част от него да бъде предоставян от държавната банка за безплатно ползване от съвместими по биологични показатели болни извън семейството им. Проф. Бобев уточни, че самата банка се създава в рамките на Националната  програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки, приета от правителството неотдавна.

Близо 40 родилки от „Майчин дом”  са дарили доброволно стволови клетки от кръв от пъпната връв на своите рожби. Те вече се обработват за съхранение в банката.Надеждността на всеки донор е гарантирана, защото преди това от майката се вземат проби за изследвания на СПИН, сифилис, хепатити, бактериални и вирусни инфекции, обясни доц. Анастасия Михайлова – контрольор по качеството на биологичния материал в банката.

Между 3000 и 6000 лева излиза сега вземането, обработката и съхраняването на стволови клетки от пъпната връв в частните клиники. Заради икономическата криза някои от тях вече предлагат услугата на разсрочено плащане. Други пък се придържат към цената 3000 лв. за вземане на материала, но пък събират годишна такса за съхранение от 150 евро, но плащана авансово в левовата им равностойност.

Гинеколозите в женските консултации вече информират бъдещите майки и татковци за възможността да замразят стволови клетки от бебетата си безплатно, които на практика са банката „здраве” за цялото семейство. Самите лекари, които вземат стволовите клетки, имат сертификат от нея, както и колегите им, които работят с частните банки.  Досега у нас материал за съхранение вземаха 7 частни банки, като всяка от тях сама определя цената на услугата в зависимост от срока на договора за съхранение. Той е обикновено за 15 – 20 години, както се практикува в Европейския съюз.

Раждат второ дете за биологичен материал

Родители на деца с тежки заболявания, но без замразени стволови клетки вече раждат второ, за да използват биологичен материал от него за лечението на по-голямото, разказаха лекари от Акушеро-гинекологичната болница „Шейново” в столицата. Най-много били случаите на родители с хлапета, поразени от диабет тип 1, който се лекува почти на 100 процента с трансплантирането на такива клетки.  Така на семействата излиза значително по-евтино, а успешността на терапията е гарантирана, тъй като съвместимостта между братчетата и сестричетата  е пълна.  Не по малко от 50 000 евро излиза търсенето и изследването за съвместимост на дарител на стволови клетки, извлечени от костния мозък.

Monitor.bg