Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.12.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Нова схема за търговия с вот оплете Несебър

Търговия с вота на избирателите се вихри от известно време в Несебър. От общината прилагат нова схема за купуване на гласове, като раздават под формата на социални помощи от 100 до 600 лв. на местните жители срещу подкрепа за определени кандидати на предстоящия вот, показа разследване на TV7.То установило, че само за последния месец175 души са получили средства без да са обявявани критерии за раздаването им. 66 от подпомогнатите са жители на несебърското село Гюльовца. Част от тях се оказали свързани с кмета на Несебър Николай Димитров и неговото обкръжение. Според местните хора с 600 лв. е забогатяла дори майката на кандидата за кмет на Гюльовца от формацията „Море”, която подкрепи Димитров за градоначалник на Несебър на местния вот през 2007 г.

Същата сума била дадена на бащата на бизнесмен, чието дружество през последните месеци е спечелило голяма част от обществените поръчки на общината. В ефира на TV7 жители на селото се оплакаха, че живеят в непрекъснат страх от уволнение, защото било достатъчно кметската управа да научи, че симпатизират на друга партия, за да останат без работа. „Мен така ме изгониха. Нито имам предизвестие, нито съм закъсняла, нито имам наказание, абсолютно нищо. На гърба ми обаче пише, че съм от партия ДЕЛА, и ме изгониха от работа”, казва Тонка Ставрева от Гюльовца.

В петък в предаването на Николай Бареков „Гореща точка” жители на Несебър обвиниха Николай Димитров, че именно той стои зад схемата за пазаруване на гласове. Според тях градоначалникът се държи като  феодал и обслужва собствените си интереси, вместо да разрешава проблемите в общината. По думите на местните той купува гласове, като изплаща с пари от общинския бюджет социални помощи дори на бизнесмени и местни ромски лидери.Самият Димитров се оправда, че общинският съвет е можел да прекрати раздаването на социалните помощи, но не го е направил.

Несебърският градоначалник доби популярност като кмета на Октопода, след като стана ясно, че шеф на предизборния му щаб на местния вот през 2007-а е бил лейтенантът на Алексей Петров–Трактора Марчело Джотолов.За не дотам лъскавия му имидж допринесоха и многобройните сигнали от общинари за злоупотреби с общински средства в Несебър. Според съветници стойностите на проекти за ремонтни дейности са завишавани неколкократно. Венелин Ташев от коалиция „Победа” например алармира, че за тротоари на 500-метрова улица са отпуснати 100 000 лв., при положение че са нужни не повече от 50 бона. За рехабилитация на читалище в Гюльовца пък общината издухала 138 000 лв., като сградата вече е започнала да се руши. За скандалния имидж на Димитров допринесе и решението му да профука през 2009-а цели 200 бона от общинския бюджет за нов мерцедес.

Monitor.bg