Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кафенета и офиси издържат моловете

Родните молове вече приличат на кафенета и офиси, а не на търговски центрове. Причината е, че заради кризата много от магазините в тях фалираха. Малките бутици оцеляват по няколко месеца дори и в София. Задържат се само магазини на големите вериги. За сметка на това пък кафенетата и ресторантите в гигантските центрове са пълни с народ от сутрин до вечер. В столичните молове заведенията на всеки етаж са най-малко три. Места трудно се намират, въпреки че в тях не се пуши. Освен това все повече търговци купуват малки площи в центровете, където отварят подвижни капанчета за бързо хранене, продажба на ядки, бонбони и сладолед.
Вместо на нови магазини обаче моловете напоследък се радва на наематели на офиси. В столицата вече има няколко големи компании, които преместиха офисите си в мола, тъй като там клиентите са много повече. „За една туристическа агенция например е толкова важно да е на възлово място, колкото е важна рекламата в нета и с брошури“, коментираха туроператори. Те обясниха, че продажбите им са се вдигнали с 15% само заради брошурите, които раздават в големите търговски обекти. „Имахме случай, в който младо семейство плати 800 лева за почивка, като сподели, че парите били приготвени за покупка на нови летни дрехи“, обясниха още от известна компания за екскурзии.

Мениджърите в моловете в страната пък разчитат освен на заведенията и на хипермаркетите от известните му вериги. „Те са най-големите ни наематели, освен това привличат 60% от клиентите в мола“, коментираха експертите. В МОЛ „Пловдив“ например половината от първия етаж е зает от магазин на „Пикадили“. На цели два етажа се разпростира „Карфур“ в МОЛ „Галерия“. Под тепетата предстои откриването и на МОЛ „Марково тепе“. По предварителна информация там също голяма част от площта на центъра ще е заета от заведения за хранене и кафенета. Ще има поне два ресторанта и дори хотелска част.
Огромен мол на обща площ близо 50 хил. кв. м в Плевен пък стои заключен заради френската търговска верига „Карфур“. Така собственикът Аладин ал Харфан обясни поредното отлагане на откриването на търговския обект на 5 етажа с два подземни паркинга, което не се състоя и този месец. „Карфур“ е основен наемател и поискал отсрочка. Без хипермаркета сметката не излиза. По-добре да се изчака да отшуми кризата, вместо да се работи на загуба, смята инвеститорът. Засега отварянето на мола се предвижда да стане идната пролет, твърдят от дружеството „Аладин“.
В Русе пък, където бе открит първият мол без магазини, търговската площ започна бързо да се запълва. В двата най-големи работещи центъра най-посещавани са отново хипермаркети. За да оцелеят, продавайки стоката си, търговците предлагат различни намаления и атракции. Най-често работещата оферта е „плащаш едно, получаваш две“.

standartnews.com