Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

10 пътни полицаи арестувани при операция „Палките“

Десет служители на МВР са задържани за получаване на подкупи. Групата изнудвала шофьори на автомагистрала „Тракия“, съобщиха от пресцентъра на МВР.Операцията с кодовото име „Палките“ е на дирекция „Вътрешна сигурност“, осъществена е под ръководството на Софийска градска прокуратура и с участието на следователи от НСлС.Задържаните са автоконтрольори от групи „Престъпления по пътищата“ на областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив.

Работата на дирекция „Вътрешна сигурност“ продължила повече от месец, като са установени над 1 000 случая на корупционни действия.Изнудваните били български и чуждестранни шофьори.Групата създала „стройна организация“ – изунудвала за пари спрените водачи, като забавяла проверката на документите им.В хода на действията по разследването са извършени обиски и претърсвания. У част от полицейските служители (fie; от Пазарджик и двама от Пловдив) са намерени вещи и предмети, съотносими към делото.

На полицаите – Г.Г., на 38 г., И.С., на 43 г., И.А., на 38 г., И.Д., на 38 г., М.Е., на 38 г., П.К., на 43 г., П.М., на 40 г., и С.И., на 38 г. – от Пазарджик, и З.Т., на 58 г., и Н.С., на 45 г. – от Пловдив, ще бъде постановена мярка „задържане под стража“ за 72 часа.

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев уточни, че операцията е по подадени сигнали за извършване на корупционни действия от страна на служители на „Пътна полиция“.“Много са сигналите, конкретика към настоящия момент не бих искал да коментирам. Всички действия на въпросните служители са документирани и пристъпихме към съответната реализация за пресичане на последващи престъпления по пътищата“, каза прокурор Василев.

На задържаните са повдигнати обвинения за участие и ръководене на престъпна група, включително и за престъпление „подкуп“.Тежки са престъпленията, наказанията са от 8 до 15 години лишаване от свобода, обясни зам.-градският прокурор на София. Той не пожела да уточни дали служителите са задържани при взимане на подкуп.Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов призова за безкомпромисност спрямо подобни нарушения. Цветанов припомни, че преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че след завършване на автомагистрала „Тракия“, катаджиите ще бъдат премахнати и ще се разчита на видеонаблюдение. По този начин ще се избегне субективният фактор при контрола върху спазването на правилата за движение.

vesti.bg