Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Край на тежките раници до четвърти клас

Без учебници в раничките ще ходят на училище най-малките ученици от 1-ви до 4-ти клас през следващата учебна година. Мерки на просветното министерство срещу непосилно тежкия товар върху гърба на малчуганите представи вчера зам.-просветният министър Милена Дамянова по време на дискусия с учениците от 104 ОУ „Захарий Стоянов” в столицата.Разтоварването на раниците в началния курс ще стане възможно, след като

учениците получат по два учебника за всеки предмет

Единият ще остане в класните стаи, а другият – по домовете на децата. Така на практика децата няма нужда да мъкнат всеки ден по 5-6 тежки книги и тетрадки.В момента учениците получават само един комплект безплатни учебници от просветното министерство. Всеки учебник по правило остава в наследство на по-малките ученици след завършване на класа за 3 поредни години, след което се предават в МОМН за бракуване. Зам.-министър Дамянова е разпоредило на всички директори да преброят колко от остарелите книги все още могат да се ползват.Няма къде да съхраняваме учебниците за по-горните класове, иначе мярката можеше да се въведе до 7 клас, коментира директорът на 104 ОУ Капка Велинова. Причината е, че школата трябва да дават пари за стотици големи ученически шкафчета. Учители и директори обаче са единодушни, че облекчаването на раниците до 4-ти клас не е проблем, защото в първите школски години децата ползват само една класна стая и няма нужда да пренасят книжата през коридорите.

За по-леки ранички за големите ученици

просветното министерство предлага въвеждането на ежеседмичен учителски график за всеки предмет. Идеята е преподавателите предварително да съобщават на учениците какво да си носят за следващите часове, вместо всеки да мъкне всички възможни учебници, помагала и тетрадки в чантите.

Monitor.bg