Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Днес започват проверки за качеството на храната в ол инклузива

Свежи и прясно нарязани колбаси ще похапват на закуска днес почиващите в курортите по морето. Познатите и предизвикващи кривите усмивки на туристите, които отсядат в хотелите по системата all inclusive, салами, плувнали в мазнина, спарени домати и гумени краставици няма да се видят по масите, тъй като Агенцията за безопасност на храните ще щурмува курортите, за да види какво ядат туристите по системата “всичко, включено в цената”. Ще бъдем безкомпромисни по отношение на храненето в курортите, а и не само в тях. Това заяви директорът на агенцията Йордан Войнов вчера. „Имахме сигнали, че продукти с изтичащ срок на годност се предоставят на хотели, които отиват за използването на ол инклузив. Проблемите с побългарения ол инклузив идват от манията да се пести от блюдата, които са останали неконсумирани. Така не само се оползотворяват остатъците до последната мръвка, но се спестява от разходи за пресни продукти.

Сръчни готвачи набързо префасонират увехналите марули и домати в „зеленчукова супа по френски“. Изобретателността на готвачите стига дотам, че кускусът от сутрешната закуска светкавично се превръща в пълнеж за чушки. Ястието се предлага на гостите като пълнени чушки с ориз. Именно поради тези причини нашата агенция съвместно с Комисията за защита на потребителите предприехме мерки и извършваме проверки“, поясни Войнов. По думите му много от хотелите увеличават търговската площ за сметка на самите кухни, което е недопустимо, и това също ще се гледа.Шефът на агенцията по храните каза още, че има и сигнал за измами с алкохола. „Има информация, че пристига алкохол в големи разфасовки и после се разлива в бутилки и се предлага на туристите“, уточни Йордан Войнов. Той допълни, че ще бъде отворена приемна, където хората ще могат да подават сигнали. Ако имате някакви съмнения по отношение на храната, която ви предлагат по време на почивка, имате пълно право да поискате сертификат за качеството й и срока на годност, припомнят от агенцията.

Варненски хотелиери и ресторантьори от вчера са инструктирали служителите си, които отговарят за изхранването. Всички продукти с изтекъл или изтичащ срок са изнесени от складовете на местата за хранене, докато мине планираната проверка. Търсят се спешно документи за произход на храните. Обявяваме всяка година конкурс за доставчик за месо, мляко и плодове и зеленчуци. Доставят ни това, което произвеждат.Хотелиери прогнозираха, че нарушенията в хотелите ще намаляват, защото това прогонва гостите им, а от година на година битката за туристи става все по-ожесточена. Преди ден екоминистерството стартира проверка за чистота на морската вода в курортите. Специално внимание ще се обърне на плажовете, на които в края на миналия курортен сезон водата беше замърсена близко и над допустимите концентрации.

Monitor.bg