Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Съдът се смили над Софиянски

Софийският апелативен съд се смили над екскмета на София Стефан Софиянски и отмени глобата, която ми бе наложена заради неявяване в съдебната зала. Политикът бе призован като свидетел по делото срещу бившия шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров за присвояване. На Софиянски бе наложена глоба от 200 лева, тъй като не се яви на предишното заседание на 20 май. Апелативните магистрати обаче се смилиха след обяснението на Софиянски, че е бил възпрепятстван, тъй като трябвало да придружи близък до болницата и отмениха наложената санкция.

От показанията на Софиянски стана ясно, че „Топлофикация” е била едно от най-проверяваните дружества, поради държавната политика в тази област. Всички общински дружества са имали от по 5 до 7 проверяващи органа, които са следили за дейността им. Бившият градоначалник заяви, че до него не са стигали сигнали за някакви нарушения от страна на Димитров по поръчките за доставка на арматура.

Според него дружеството е било задължено от Министерството на икономиката да продава топлинната енергия на определена цена, като 80% от цената била себестойността на газа. Заради това се натрупали сериозни задължения към „Булгаргаз”. Софиянски не можа да каже дали дружеството тогава да е имало положителен финансов резултат, но заяви, че в началото Димитров е успял да стабилизира „Топлофикация”.

Подсъдими за присвояването на близо 6 млн. лева от дружеството са бившия директор Валентин Димитров – Вальо Топлото, наследилият го на поста Георги Рогачев, заместникът му Емил Андонов, Лина Абланска и Мая Стоилова. На първа инстанция Топлото беше осъден на 14 години затвор при първоначален строг режим.

vsekiden.com