Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Цената на диамантите скоро ще пръска искри

Диамантите очевидно са вечни и необработените достигнаха рекордни цени. Мамещият им блясък съблазнява милиони купувачи от развиващите се пазари, докато в бранша смятат, че трябва да запазят цените на скъпоценните камъни на настоящите им рекордни висоти поне за известно време, се посочва в коментар на CNBC.Цените на диамантите се повишиха със 17% през първото тримесечие на 2011 г. и оттогава броят на продажбите остава стабилен. Една от най-големите компании за добив на диаманти – De Beers, очаква цените на необработените диаманти да нараснат с около 20% тази година.Колекцията от бижута на Елизабет Тейлър, която е сред най-известните в света и включва прочутия диамант Тадж Махал, ще бъде изложена на търг в Christie’s по-късно през годината, като се очаква интересът да бъде огромен.

Заемайки долната част на ценовия спектър, китайските и индийските потребители ще определят търсенето през следващите 25 години, заяви Стивън Люсие, изпълнителен директор на De Beers, на конференция, организирана от Royal Bank of Canada.В Китай над 11 млн. двойки се женят всяка година, а още 10 млн. разменят пръстени в Индия. „Ако някой се захване да убеди тези двойки, че те трябва да отпразнуват годежа и сватбата си с диаманти, подобно развитие би било просто стряскащо“, твърди Глен Търнър, търговски директор на Gem Diamonds. „Със сигурност ще видим много силни продажби на компанията Letseng Diamonds на търговете в Антверпен“, добави той, имайки предвид добиваните диаманти в Лесото.САЩ засега остават най-големия пазар на диаманти с дял от около 40% в световен мащаб. Китай и Хонконг в момента имат дял от по около 10%, но пазарът там нараства с 20-30% годишно през последните 5 години.

Платежоспособните китайски купувачи са особено привлечени от цветните или „луксозни“ диаманти, които са много по-редки и се продават в момента около 100 пъти по-скъпо от бели диаманти с подобен размер. 118,8-каратовият жълто-зелен диамант Изгревът на Граф Делер, който има цена от 18 млн. евро, е сред най-скъпите на пазара.Китай и Индия ще осигуряват около 50% от ръста на продажбите през следващите 5 години, се посочва в изследване на McKinsey & Co.Тъй като се очаква средната класа в Китай и Индия да се удвои през периода 2010-2015 г., ако бижутерите успеят да я убедят, че точно диамантите са това, което иска, компаниите за добив, търговците и бижутерите може да забогатеят.

четете още на:

http://www.investor.bg/news/article/118287/346.html