Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бойко Борисов: До две седмици започва ремонт на Дунав мост

До две седмици ще стартира цялостен ремонт на Дунав мост, обяви министър-председателят Бойко Борисов в Русе. Заедно с вицепремиера Симеон Дянков, той се запозна днес с хода на строителството на новоизграждащата се многофункционална спортна зала в града. На строителната площадка бяха и народният представител от 19-и МИР Пламен Нунев, областният управител Пламен Стоилов, кметът на Община Русе Божидар Йотов, неговият заместник Александър Неделчев, ректорът на РУ „Ангел Кънчев” проф. д-р Христо Белоев, представители на частните инвеститори в рамките на публично-частното партньорство „Проект Русе”, шампиони от световни, европейски и републикански първенства от русенски спортни клубове.

Сградата е с разгъната застроена площ от 26 000 кв. м. Тя ще има шест надземни и два подземни етажа. Залите са съобразени със специфичните изисквания на международните федерации, което ще позволи в тях да се провеждат големи състезания. Същевременно е предвидено пространството да се използва не само за спорт, но и за изложби, конференции, театрални постановки, телевизионни предавания и други културни събития. Изгражда се и шоурум, който осигурява възможност за провеждане на самостоятелни изложби и презентации.Инвеститорите информираха премиера, че се очаква залата да бъде затворена през есента и през 2012 г. да започне работа вътре в нея. Премиерът подчерта, че правителството се стреми да подпомага кметовете при реализирането на важни за съответните общини проекти, независимо от политическата им ангажираност.Що се отнася до предстоящия ремонт на Дунав мост, г-н Борисов уточни, че по-рано днес е постигнал споразумение с румънския си колега Емил Бок да бъде ремонтирана и другата част на съоръжението, за която носи отговорност северната ни съседка. „Рехабилитацията на Дунав мост ще трае около 2 месеца”, поясни вицепремиерът Симеон Дянков.

По време на срещата на българския и румънския премиери в Букурещ е била коментирана и темата за свалянето на таксите за преминаване на съоръжението и от румънска страна. В тази връзка е била договорена среща между българския и румънския финансови министри през следващата седмица.Вицепремиерът Симеон Дянков допълни, че от българска страна вече се обмисля намаляването на таксите и за останалите транспортни средства, след като от 1 юни налогът за леките автомобили и микробусите 8+1 стана 2 евро. По думите му, очаква се реципрочна реакция и от румънска страна. За първите 5 месеца на тази година приходите от пътните такси, събрани от преминаващите през Дунав мост моторни превозни средства, възлизат на 17 млн. лв., което е с 2 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Тези данни са били представени и на румънската страна като доказателство, че когато се сваля размерът на таксите, приходите от тях нарастват, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

http://www.barometar.net/