Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Полезни съвети за ухапани в сезона на змиите

Змиите сега се събуждат, отровата им е в голямо количество и е силно токсична, предупреждава доц. Анета Хубенова, шеф на Клиниката по токсикология към „Пирогов“.По нейни данни средно 10 пострадали от змийско ухапване търсят медицинска помощ всяка година, като най-много са пациентите от района на Ботевград.Тя препоръчва в този сезон или в ранната есен на излети да се ходи с дебели чорапи и високи обувки.

Ето какво обяснява още доц. Хубенова:
В България има три вида отровни змии – пепелянка, каменарка и усойница. Отровата им се събира в жлезите на максиларните горни зъби и ухапването прилича на две точки.

Змиите хапят само когато са провокирани – настъпени от човешки крак или при минаване в близост до тях, тъй като така се чувстват застрашени. Ако зъбът на змията попадне в човешки кръвоносен съд, отравянето е много по-тежко, но и иначе е не по-малко опасно. Змийската отрова съдържа комплекс от химични вещества – токсичните водят до съчетание между отравяне и алергична реакция.

Други въздействат върху кръвта и могат да предизвикат тежки промени в съсирването й, както и до увреждане на бъбреците и черния дроб.Тези последици, обаче, не са задължителни след ухапване от змия. Отровата може да провокира и алергичен шок, който настъпва до 10-15 минути след ухапването. Симптомите му са понижаване на кръвното налягане и колабиране. Придружен е със силна болка, може да се появят зачервяване и оток на мястото на ухапването, които в следващите дни да нарастват. Дори и при ухапване от малка змия, може да се получи такъв шок.Категоричен признак, че сте били ухапани, е появата на „птоза“ на клепачите на очите (спадане на единия или и на двата клепача) заради наличието на невротоксини в отровата на змията. Тази реакция може да се появи 10-12 часа след ухапването. До няколко дни, обаче, състоянието на клепачите се нормализира.

В случай на ухапване е най-важно пострадалият да запази спокойствие, да седне, за да не припадне, ако изпадне в шоково състояние, да почисти ухапаното място със спирт или алкохол. Отровата не бива да се изсмуква с уста, а мястото на ухапването не бива да се разрязва. Превръзката, която се прави при полеви условия, трябва да е над ухапаното място и да се разпуска на всеки 10 минути. При излети в планините или по поляни трябва да се носи ампула с противозмийски серум, който се продава свободно в аптеките. При ухапване от змия по възможно най-бързия начин трябва да се потърси медицинска помощ. Лекарите са длъжни да поставят противозмийски серум около мястото на ухапването и мускулно. Серумът е биологичен антидот и заради това също може да предизвика шок. В такъв случай трябва да се инжектира адреналин.След това е добре пациентът да остане известно време в болницата под лекарско наблюдение.

vesti.bg