Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Какви последици крие банкрутът на Гърция?

Гърция е най-горещата тема през последните седмици. Все по-упорито се спекулира, че страната неотклонно върви към банкрут и спиране на обслужването на дълговете си. Това поражда въпроси относно евентуалните последици от фалит на страна, членуваща във валутния съюз на еврозоната.
От възможните мрачни сценарии са заплашени всички – от пенсионерите, влагащи средствата си във фондове в Япония и САЩ, до производителите и износителите в Китай. Възможни са и политически сътресения, особено в страните, които вероятно ще понесат най-голямата тежест на евентуален банкрут в еврозоната – Германия и Франция.Глобалното възстановяване също е поставено на карта, тъй като данните за икономиките на водещите държави през последните месеци са все по-малко обнадеждаващи.

Преди всичко обаче трябва да се посочи какво точно представлява банкрутът на една държава. Той не е свързан с прекратяването на нейното съществуване, а със спирането на обслужването на емитирания дълг. Това автоматично носи огромни загуби на кредиторите, а страната за дълго време остава лишена от възможността да се финансира от международните пазари.Един от последните подобни случаи в Европа е този с Русия от 1998 година. Тогава страната обяви, че спира да плаща дълговете си, а пазарите изпаднаха в състояние на свободно падане.Какви ефекти крие сегашната ситуация с Гърция и до какво може да се стигне, ако страната обяви банкрут, може да разгледате в поредицата от сценарии, обобщени от CNBC.

dnes.bg