Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Обезпокоително намалява интересът към родните ДЦК

При изключително ниско търсене премина аукцион за 10.5-годишни ДЦК, лихвата спрямо предишния търг се увеличи.При предложено от МФ количество от 50 млн. лв. заявените поръчки достигнаха едва 84 млн. лева.  Това означава, че т.нар отношение bid-to-cover(търсене към предлагане) е 1.68. За сравнение при предишната емисия от 27 април търсенето надвишаваше предлагането близо 2.84 пъти.Министерството на финансите одобри поръчки за 50 млн. лв., колкото бяха и предложени. Спрямо предишния аукцион лихвите, които страната ни ще плаща са нараснали с 3 базисни пункта до 5.42%.

С това общият обем на приоритетната за министерството емисия надвиши 150 млн. лева. Емисията е приоритетна, защото служи за бенчмарк при определяне на готовността ни за влизане в еврозоната, тъй като лихвеният процент по нея е един от критериите за присъединяване.Припомняме, че в началото на юни бе проведен друг търг за продажба на ДЦК, който също мина при слабо търсене. При пласирането на 3.5-годишни ДЦК търсенето надвиши предлагането само 1.75 пъти при 1.83 пъти при предния аукцион.

За коментар по темата потърсихме Милен Марков. Той е Председател на Комитета по инвестиции и капиталови пазари към Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Именно пенсионните дружества са сред най-големите инвеститори в държавен дълг и са едни от основните играчи на пазара.Причината за слабия интерес е ниската доходност, която Министерството на финансите дава по емисиите. Ако тя се повиши и отговори на пазарните предизвикателства интересът е много вероятно да нарасне, посочи Марков – „Просто търсенето и предлагането не могат да се срещнат“

По думите му основен генератор на тревожност в региона е кризата в Гърция, и за това е важно южната ни съседка да сложи в ред финансите си и да избегне допълнително влошаване на ситуацията.Повишаването на доходността по ДЦК, което автоматично означава, че българите ще плащаме повече за издадения от правителството дълг, е процес, който няма да обхване само България но и страните в района, посочи Марков. На въпрос дали намаляването на фискалния резерв, който служи и като гаранция по задълженията ни, е оказало влияние върху пазара на ДЦК Марков заяви, че причината не може да се търси там, а в глобалните икономически процеси.

money.bg