Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Всички успехи в бизнеса започват с провал

Успехът е временно явление, а провалът е навсякъде, твърди икономистът Тим Харфорд в новата си книга „Адаптирайте се, или защо успехът започва с провал“.Той описва как във всяка индустрия, успехите първо са предшествани от провали.Йоханес Гутенберг, човекът който измисля книгопечатането е фалирал. През 1455 г. той отпечатва Гутенберговата Библия. Изобретението му променя света. Това обаче бил един изтощителен проект за него, в който той вложил и загубил всичките си пари. Центърът на индустрията на печатарите се преместила във Венеция, където през 1469 г. били основани 12 печатарски компании. След три години 9 от тях вече били фалирали.

Подобни са и фактите за автомобилната индустрия. В зората на бизнеса в САЩ са били основани 2 000 фирми. Едва 1 % от тях оцелели.Дотком бумът също доведе до много нови компании, но малко от тях оцеляха.Да видим компютърната индустрия. Когато транзисторите замениха вакумните проводници като основен елемент от компютрите, производителите на вакумни проводници не успяха да се адаптират към промяната. Тяхното място бе заето от Hughes, Transitron и PhilCo, които от своя страна бяха изтикани от Intel и Hitachi, когато се появиха интегрираните вериги.

IBM изобрети прародителя на съвременния компютър, но компанията направи грешката да предостъпи най-ценния елемент – софтуерът на друга компания (Microsoft). В крайна сметка IBM излезе от бизнеса с персоналните компютри през 2005 г. като продаде дела си на китайска компания.Microsoft пък загуби войната на търсачките срещу Google.

Да погледнем сектора на микрокредитирането.Мохамед Янус завършва докторантура в САЩ и се връща в родната Бангладеш, където искал да направи нещо за родината си. Той забелязал, че полетата около столицата пустеят през зимата, защото хората нямали пари за напоителни системи. Събрал земевладелците от региона и им предложил схема – земевладелците ще дадат земите си, работниците ще работят, а той щял да плати семената, торовете и горивото за напоителните помпи. Трите страни щели да си разделят парите в следващите три години. След известно пазарене всички се съгласили. Проектът бил пагубен за Янус. Въпреки че реколтите били добри, фермерите не му платили и той загубил 600 долара, което по онова време било значителна сума.

Но Янус не се отказал. Той забелязал, че занаятчийките около университета трябвало да заемат пари от местните лихвари, за да си купят материали, като плащали лихва от до 10% на ден. При тази лихва заем от един цент ставал състояние след само една година.Янус започнал да им помага. Първите 42 семейства получили заем от по-малко от долар. Сумата, която вложил, била по-малка от парите, които дал на фермерите. Това обаче било старта на Grameen Bank, която днес има 24 000 служители и 6.3 млрд. долара приходи на година.Изводът – нека неуспехът не ви обезкуражава. „Успехът идва по метода проба и грешка“ казва Янус.

profit.bg