Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Добавена реалност улеснява ученето

Представете си как насочвате мобилната си камера към дадена сграда в града и на екрана на телефона ви моментално бива представена нейната история, архитектурните ? планове и дори всички VIP-посетители в нея до този момент.Тази функция за добавена реалност (augmented reality) ще превърне мобилните телефони не само във виртуален гид за туристите, но и в основен участник в процеса на ученето, информира physorg.com. Проектът е един от множеството нови приложения, които бяха представени от най-големия европейски изследователски център в Европа, работещ в партньорство с техническия университет в Нанянг (NTU) в Сингапур.

Центърът, познат като Fraunhofer Interactive Digital Media (IDM) @ NTU, демонстрира най-новите прототипи в областта на мобилните комуникации по време на официалното си откриване във вторник (21 юни).Освен добавената реалност за мобилни телефони, бяха демонстрирани още три проекта. В тях влиза проект маса с добавена мултитъч виртуална реалност, която позволява на потребителите да разработват архитектурни планове върху екрана и да навигират 3D-конструкцията на сградата, която бива показвана на отделен екран. Освен за проекти на сгради, масата може да се използва и за визуализация на малки биологични конструкции като протеини и различни микроорганизми.

Изследователският център е разработил и китайска програма за обучение с добавена реалност, която позволява на популярни китайски персонажи да бъдат „поставени“ пред камерата и с тяхна помощ да се илюстрират различни 3D обекти.Друго помощно обучително средство е „Добавената физична лаборатория“. Това приложение позволява на потребителите да свързват виртуални електрически вериги. Така например крушката във веригата ще „свети“ по-ярко, по-слабо или дори ще „мъждука“ в зависимост от дизайна на веригата. Програмата позволява да се извършват експерименти в реално време с различни електрически компоненти, без да има опасност за претоварването им.

Тези и други нови технологии ще бъдат използванш от специалисти в Сингапур и Европа за разрешаването на проблеми от реалния свят, обясняват създателите им.Освен с проектите, фокусирани върху виртуалната и допълнената реалност, центърът ще работи в изследователски области, свързани с настоящите изисквания на пазара, като компютърната графика и визия. В разработките ще се включат и утвърдени индустриални компании като Lufthansa, DPS Engineering, Rolls-Royce и Microvision.

inews.bg