Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

НАСА търси доброволци за „ловци“ на нови планети

НАСА и Университетът на Южен Илинойс стартираха проект, наречен „Ледени ловци“ (IceHunters). Участието в него е достъпно за всеки, който иска да помогне на учените в откриването на нови космически тела, съобщава пресслужбата на Южноилинойския университет.Новият проект на НАСА е насочен към изучаването на обекти в т.нар. пояс на Кайпер – област от Слънчевата система, която се намира на 55 астрономически единици от Слънцето (единицата е равна на разстоянието от Земята до Слънцето). Учените искат да използват помощта на доброволците за изучаването на снимки от тази част на Слънчевата система, за да определят обектите, които представляват особен интерес за науката.

През 2006 г. НАСА пусна автоматичната станция New Horizons, чиято основна цел е изследването на Плутон и спътника му Харон. След като сондата завърши изучаването им през 2015 г., учените планират да разширят мисията „Нови хоризонти“ и да изпратят апарата към обекти в пояса на Кайпер, които ще бъдат избрани с помощта на доброволците.Затова „ледените ловци“ трябва внимателно да изучават снимки от пояса на Кайпер, които са в траекторията на движение на New Horizons, и да определят кои от обектите съществуват реално и кои се явяват плод на графични изкривявания.

„Когато търсите нещо особено в каша от неясни изображения, получени в хода на реални наблюдения, понякога компютърът не е способен да замени човешкото око. Нашият проект привлича стотици нови очи за работа над тази задача“, отбелязва Джон Спенсър от Югозападния изследователски институт в гр. Сан Антонио, щата Тексас.Това не е първият подобен проект, в който учените задействат доброволчески сили за решаване на сложни и трудоемки изчислителни задачи. Така на границата между ХХ и XXI век паралелно се организират няколко мрежи, които използват изчислителните мощности на компютрите на доброволци.

Например най-популярната днес изчислителна платформа BOINC, организирана от калифорнийския институт Бъркли през 1999 г., е задействана за решаване на цял спектър задачи, включително откриването на извънземен разум (проекта SETI@home) и определяне на пространствените структури на сложни белтъци въз основа на предварително известната последователност на аминокиселините (Rosetta@Home).

Освен това специалистите са разработили интерактивни програми, с които доброволците могат не само да предоставят на изследователите изчислителните мощности на личните си компютри, но и да се опитат да решат тези задачи самостоятелно. През 2009 г. НАСА и Microsoft пуснаха компютърната игра „Be a Martian“ („Бъди марсианец“), в която играчите помагаха на учените да изучат формирането на Червената планета, нейните геологически особености и да проследят промени на повърхността й, припомня РИА Новости.

dnes.bg