Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Vivacom дава 600 млн. лв. за оптична мрежа

Инвестиции в размер на 600 млн. лв. и покритие на един милион домакинства в цялата страна с високоскоростен оптичен интернет. Това предвиждат плановете на Vivacom до 2014 г. Само за София предвидените инвестиции са за 20 милиона евро, съобщиха за iNews от компанията.До края на тази година операторът очаква около 90 хил. домакинства в столицата да имат достъп до оптичната услуга, а от началото на 2012 г. кабелите да достигат и до най-отдалечените софийски квартали.

Това означава, че ако плановете на компанията се реализират, то около 25% от софиянците и 9% от всички домакинствата в страната ще имат достъп до оптичен интернет. В бъдеще операторът планира да покрие 30% от домакинствата в цялата страна с оптичен интернет, а 90% от тях да разполагат с възможност за ADSL-връзка.Освен в София услугата, съвсем скоро ще започне да се предлага и във Врана. В бъдеще достъп до оптичен интернет ще получат и големите областни центрове на страната, научи iNews.

Новата услуга е базирана на технологията FTTB (Fiber-to-the-building). Характерното за нея е, че оптиката достига до сградата, което гарантира добра преносимост на сигнала, надеждност и висока защита на данните.Част от предимствата, които FTTb предлага, са по-високата скорост и симетричност на канала, по-голямата стабилност на мрежата при лоши метеорологични условия и дори при спиране на електричество в дома.

С новата технология потребителите ще имат възможност за избор от скорости между 20 и 100 Mbps, като за първи път Vivacom ще предложи и еднакво високи скорости за пренос на данни от и към интернет.В момента оператора държи около 27% от интернет пазара в България. Сред големите играчи се нарежда и Mtel, който в края на миналата годината навлезе мощно в сектора, придобивайки големите софийски интернет доставчици Megalan и Spectrum.net. И двете компании имат силно присъствие в столицата, що се отнася до покритие и до предлагане на оптичен интернет.До 2014 г. Vivacom има за цел да увеличи пазарния си дял до близо 40% от всички широколентови интернет услуги.

inews.bg