Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Брюксел дава 10-15% повече европари за България

България ще може да разчита на 10-15 на сто повече пари от еврофондовете след 2014 година, съобщи комисар Кристалина Георгиева пред БНР. Късно снощи Европейската комисия одобри проекта за следващата финансова рамка – за периода до 2020 година.

„България получава 10-15% увеличаване спрямо това, което имаме днес. И ще бъде изключително важно в следващите 18 месеца, когато вървят преговорите по бюджета, ние да докажем своята готовност да усвояваме фондове, така че тези предварителни цифри, които са записани в предложението на Комисията, да се превърнат в реалност“, посочи комисар Георгиева.

Комисията предлага и по-бързо изравняване на земеделските субсидии в старите и новите страни членки, което според Кристалина Георгиева може да увеличи преките плащания за селските стопани у нас със 70 на сто. 30 на сто от субсидията обаче ще им бъде отпускана само при условие че развиват екоземеделие.Въпреки искането на Великобритания, Германия и Франция за замразяване на евробюджета от 2014 до 2020 година, Еврокомисията предложи той да бъде увеличен с 1 процент. Предвижда се част от необходимите допълнителни приходи да дойдат от нова форма на данък върху добавената стойност, който ще отива директно в Брюксел, както и от данък върху финансовите транзакции.

ekipnews.bg