Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Европейската комисия одобри финансирането за жп линията Пловдив-Бургас

Европейската комисия одобри финансирането на проекта за рехабилитация и модернизация на жп линията Пловдив-Бургас. Средствата за реализацията на проекта са в размер на 218 611 929  евро, от които до 174 889 543  евро е съфинансирането от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Проектът за рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъците на линията Пловдив – Бургас е разделен на три обособени позиции: Позиция 1 – Рехабилитация на железопътната отсечка Михайлово Калояновец;  Позиция 2 – Рехабилитация на железопътните отсечки Стара Загора – Ямбол и Завой – Зимница;  Позиция 3 – Рехабилитация на железопътната отсечка Церковски – Карнобат.

След проведена тръжна процедура бе избран изпълнител по трите позиции – консорциума „Джи Си Еф – Ск 13 – Трейс рейлинфра”, който предложи да изгради трасето за 316 968 850,42 лв. (без ДДС). Строителството стартира на 11 май, а след днешното решение на ЕК извършените разходи ще бъдат покрити от Оперативна програма „Транспорт”.

Зелена светлина получи и проектът за разширение на софийското метро в частта от Обеля до Надежда и от Младост 1 до Цариградско шосе. Заедно с изграждането на тунелите, релсите, метростанциите и паркингите, като част от този главен проект ще бъдат закупени 18 метровлака. Съгласно решението на Европейската комисия се одобрява финансиране по проекта в размер на 250 млн. евро от ОП „Транспорт”, от които до 200 млн. евро са безвъзмездна помощ от Кохезионния фонд.

barometar.net