Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Гледни точки за сигурността на пътническите превози обсъдиха на кръгла маса браншовици във Варна

Срещата бе инициирана от заместник-председателя на парламентарната комисия по транспорт и депутат от групата на ГЕРБ Свилен Крайчев. Присъстваха автобусни превозвачи от Варна, Добрич, Шумен, Силистра и Бургас. Дискусията за безопасността на пасажерите предхожда тази, която предстои в транспортна парламентарна комисия. Народните представители обмислят законодателни промени след катастрофата на магистрала „Тракия” на 15 юни, при която загинаха 8 души, пътуващи в автобус на фирмата „Ентуртранс”.

Да се повиши контрола върху изправността на превозните средства и да се намалят пунктовете за технически преглед на автомобилите – бяха част от предложенията на Националния съюз на превозвачите, изложени от неговия председател Максим Петров. Исканията си браншовиците са оформили в документ, депозиран официално на 1 юли до министъра на транспорта Ивайло Московски.

Превозвачите настояват при сигнали за нередности да бъдат закривани пунктове за технически прегледи на автобуси. Предложението им е тези прегледи да могат да бъдат извършвани в лицензирани сервизи. От съюза настояват още за законова промяна по отношение на възрастта на автобусите, да бъде даден срок до Нова година амортизираните и остарели автобуси да бъдат бракувани или продадени в чужбина.

Още от предложенията им са:

-стриктен контрол на годините на шофьорите

-актуализация на транспортните общински схеми

-повишаване квалификацията на служителите на ДАИ и КАТ

-засилване на борбата със сивия и черния сектор в бранша

-отнемане на лиценза на нарушителите, защото според Националния съюз на превозвачите  10 000 лицензирани превозвачи за една малка България са твърде много

На срещата, разбира се, присъстваха и други превозвачески организации и фирми, които не са съгласни да бъде законово определена възраст на автобусите. Според тях не възрастта, а стриктният контрол по отношение на техническото състояние на автобусите е по-важен. Марио Шиваров от транспортна фирма „Мако” даде пример с автобуси на по 40 години в Германия, които се движат и возят пътници без опасност за живота и здравето им само, защото са минали и издържали стриктен технически преглед. Друг наболял проблем според превозвачите е недостатъчният  стаж на водачите на МПС и слабите шофьорски курсове. На 18 години човек може да стане любител шофьор, на 19 – професионален, а само две години след това – на 21 г. – шофьор на автобус, без за това да се изисква ефективен стаж. Това според браншовиците е престъпно недоглеждане в закона.

ерегламентираният превоз и нелоялна конкуренция в курортна лятна Варна също се оказва голям проблем според превозвачите като Христо Христофоров от Съюза на варненските превозвачи зададе риторичния въпрос – къде спят шофьорите и къде нощуват автобусите с различни от варненска регистрация, както и кой ги проверява и контролира? Собственик на частна автогара се оплака, че от нито една проведена досега кръгла маса не са били взети под внимание и приети предложения на браншовиците. Според него е спешно необходима нова републиканска схема, която да се съобрази с реалния пътнико-поток в България, а от 10 години у нас няма наредба за автогарите. За всяка автогара се вземат произволни такси „на око”, без за това да има някакъв регламент. Мая Хараланова от силистренска транспортна фирма  направи експозе за нерегламентирания транспорт, незаконното удължаване на маршрутното разписание и  лансирането на едни фирми (Юнион Ивкони и Етап например) пред други.

Свилен Крайчев изслуша всички мнения, събра писмено оформени препоръки и обеща да ги придвижи до парламентарната комисия по транспорт. По негови думи предстои във всички пунктове за техническа проверка на автомобили да се поставят камери.

Ели Маринова