Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019

Ансамбъл Неаполис представя традиционен неаполитански репертоар.Популярният характер на тези песни и мелодии, обогатени с обработени и фолклорни елементи и съчетани с богатия репертоар създават уникалността на тази формация. Изкуството на групата е оценено както от критиката, така и от публиката и техните концерти се посрещат с интерес, независимо от местата, където се представят – от културни центрове до оперни театри, от фестивали за етно музика до такива за класическа и старинна музика, на открити сцени, в църкви… От създаването си до днес, Неаполис участват на различни престижни прояви в повече от 15 страни. През октомври 2006 Ансамбълът издава записа Napoli, амбициозен проект за историята на столицата на Южна Италия, представена от 11 творби от 1200 г. до 1977 г., разпространен в цял свят от Harmonia Mundi. Международната преса е силно впечатлена от този запис и той достига до най-високите позиции в класациите за класическа музика. През ноември 2008 групата  издава втория си запис, Palummella, а през 2010 – третия си, озаглавен 77 – Rhythm and Magic in the Neapolitan Musical Tradition, под редакцията на AEON и разпространяван от Harmonia Mundi. Ансамбъл Неаполис е канен от Radio France, Radio Uno, Klara Radio, Catalunuya Radio и много други.

7 юли, 20.00 ч., Държавна опера Варна

Клавирно трио „Моргенщерн” – Германия

Творби от Бетовен, Шостакович, Менделсон

Със съдействието на Гьоте институт

Катерине Клипфел (пиано), Щефан Хемпел (цигулка), Емануел Веезе (виолончело) обединяват усилия през 2005 в Академия Фолкванг, Есен и избират име за своето трио в памет на поета Кристиан Моргенщерн. Само след две години триото печели престижни награди: І награда на Международния конкурс Й. Хайдн във Виена, ІІ награда на V Международен конкурс за камерна музика в Мелбърн, ІІ награда и награда на публиката на Конкурса ARD в Мюнхен. Трио Моргенщерн печели известност с концертните си изяви в цяла Германия и най-вече с циклите Bundesauswahl Konzerte Junger K?nstler и Best of NRW. Канени са на много фестивали, между които Пабло Казалс в Прад (Франция), Фестивал в Мекленбург-Предна Померания, Хайделбергска пролет, Музикален фестивал WDR и Фестивал на камерната музика в Кумо (Финландия). Осъществяват много записи за различни радиостанции.  Дебютният им компактдиск с творби на Бетовен и Брамс излиза през 2008. През 2008 ансамбълът усъвършенства изпълнителските си умения с Квартет Албан Берг в Кьолн и в Европейската академия за камерна музика (ECMA). Триото е избрано за цикъла Изгряващи звезди на Европейската организация на концертните зали (ECHO) и през сезон 2009/2010 осъществява концертния си дебют на престижни сцени в цяла Европа.

8 юли, 19.30 ч., Държавна опера Варна

Бароков ансамбъл „Дивино Соспиро” – Португалия

Диригент Масимо Мацео

Солист Сандра Медейрос – сопран

Паралелен барок – Италия, Португалия

Творби от Вивалди, Албинони, Авондано, Мацони

Със съдействието на Посолството на Португалия в България и Институт Камоеш

Бароковият оркестър Дивино Соспиро e създаден от италианския музикант Масимо Мацео. бединява талантливи изпълнители, които живеят и работят в Португалия. Оркестърът се придържа стриктно към утвърдените стилистични и естетически принципи на барока. Канен е на престижни фестивали и музикални сцени – Срещи на старинната музика в Луле, фестивалите Ил дьо Франс в Париж, Фол Журне в Нант и Лисабон и фестивала за старинна музика в Амброней. Имат концертни турнета в Португалия, Испания, Италия, Полша и Япония. Издават дискове с творби на Моцарт, Бокерини, португалска музика от XVIII век. Записват концерти за португалските Antena 2 и RTP 2, за Radio France, Mezzo TV. Майсторски класове с известни барокови музиканти, между които Р. Алесандрини, Кр. Коин, К. Банчини, М. Хантаи, са част от дейността на оркестъра. През януари 2011 представят в Културен център Белем (Лисабон) с огромен успех сред критиката и публиката съвременната премиера на операта Антигоно (1755) от Антонио Мацони. Бъдещите планове на състава включват участие на фестивала Баргемюзик в Ню Йорк, фестивалите в Леирия (Португалия), Мадрид и Валенсия (Испания), Моцартовия фестивал в Роверето (Италия), а така също и турнета във Франция и Германия с Катя и Мариеле Лабек. Дивино Соспиро е състав към Културен център Белем и негов главен диригент e Енрико Онофри.

Очаквайте концерта на Оркестър „Симфониета” с диригент проф. Милко Коларов и солисти Йовчо Крушев и Димо Димов, посветен на 80-годишнината на проф. Пенчо Стоянов, на 10 юли. Очаквайте от 10 до 17 юли и Международната лятна академия.

barometar.net