Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Набръчканата от водата кожа е механизъм за оцеляване

Специалистите мислеха, че набръчкването на пръстите от дълъг престой във вода е неизбежен резултат от поемането й от кожата. Американски учени обаче доказаха, че то е механизъм за оцеляване, еволюирал хиляди години, съобщи в. „Дейли мейл“.

Учени от лабораториите 2AL в Айдахо са убедени, че големите вдлъбнатини по кожата са като каналите на автомобилна гума. Те предотвратяват плъзгането на хванатия мокър предмет. По тях водата се оттича по-добре и пръстите имат по-добър контакт с повърхността.

Кожата на пръсти с прекъснати нерви не се набръчква от вода. Това показва, че явлението се контролира от нервната система, а не от външни фактори.Екипът, ръководен от Марк Чангизи, изследва 28 снимки на набръчкани от вода пръсти. Учените установиха, че кожата на всички се деформира еднакво и става на дълги канали, които тръгват от връхчето на пръстите и нямат връзка.Други специалисти обаче не са съгласни с новата теория. Си Чън от Колумбийския университет е убеден, че набръчкването се причинява от реакцията на кръвоносните съдове заради свиващия ефект на топлата вода върху тъканите. Неговата теория обаче не обяснява защо кожата се набръчква и в студена вода.

http://www.dnes.bg/