Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Ще се проведе кръгла маса на тема „Европейски политики за етикетиране на храните: промени и предизвикателства

Страхуват ли се българите от това, което ядат? Вярват ли на това, което пише на опаковките? Как избират какво да си купят? Ще може ли потребителят да се ориентира по-лесно в морето от ситни букви и цифри върху етикетите и ще станат ли те по-разбираеми? На тези и множество други въпроси, свързани с промените в европейските и български политики за етикетиране на храните ще разговарят българските членове на ЕП д-р Антония Първанова (АЛДЕ, НДСВ) и г-н Кристиан Вигенин (С&Д, БСП), експерти от Българската агенция за безопасност на храните, Националния център по опазване на общественото здраве и анализи, МИЕТ, представители на бизнеса нa 8 юли 2011 г., петък, от 10:00 часа в хотел „Кристал палас“, ул. Шипка 14,  София.

Информационното бюро на Европейския парламент в България и фондация „Европейски институт“ организират кръгла маса „Европейски политики за етикетиране на храните: промени и предизвикателства“. На нея ще бъдат представени резултатите от специално национално проучване на общественото мнение в областта на храните и етикетирането, както и тревогите на потребители, свързани с тях. Изследването е направено по поръчка на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Водещи участници в кръглата маса ще са д-р Антония Първанова (АЛДЕ, НДСВ), която e член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент, и г-н Кристиан Вигенин (С&Д, БСП), заместник-член на Комисията. Основни презентации ще направят представител на ръководството на Българската агенция за безопасност на храните, експерти от Националния център по опазване на общественото здраве и анализи, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и заинтересуваните браншови организации.

Само два дни по-рано, на 6 юли, Европейският парламент ще гласува пакет от законодателни мерки относно етикетирането на храните, който да осигури по-разбираема и достъпна информация за потребителите. Всички държави членки на ЕС ще имат три години за  въвеждане на новото законодателство.

barometar.net