Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Трайчо Трайков: Стратегията за отбранителната база ще стимулира бизнеса

„Ще бъде създадена контактна експертна група, за да може в най-кратки срокове и ефективно да се реализира стратегията за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база“, съобщи днес (5 юли) министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той участва в конференция под патронажа на премиера Бойко Борисов, посветена на реформите в сектора. „Експортният потенциал на отбранителната индустрия в България е съизмерим с този на  енергетиката“, подчерта Трайков.В дискусията по проектостратегията се включиха министри, депутати, представители на бизнеса. Документът е изготвен от МИЕТ и Министерството на отбраната с активното съдействие на производителите от сдружение „Българска отбранителна индустрия”. Координираща роля на работата на групата ще има Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност.

„С приемането на стратегията и на подготвяните по нея план за действие и пътна карта ще заработят допълнителни механизми за стимулиране и финансиране на иновациите в отрасъла“, заяви Трайков и допълни, че ще се проведат курсове за обучение и подготовка на кадри, ще се променят актовете за възлагане на обществени поръчки и процедурите за придобиване на способности за отбраната и сигурността според практиките на евроатлантическата общност.Министър Трайков подчерта, че проектостратегията е първото реално действие за изграждане на перспективен модел за устойчиво взаимодействие между държавата и производителите на отбранителна продукция. В същото време реформите ще се отразят благоприятно върху стабилизирането и растежа на националната икономика. С изпълнението на стратегията ще се създадат предпоставки за развитие на съществуващите и формиране на нови предприятия във всяка от 6-те категории, възприети в съвременната европейска отбранителна индустрия на страните“, обобщи Трайков.

МИЕТ е водеща институция по координиране и прилагане на офсетната политика в България. В момента то упражнява мониторинг и контрол върху четири споразумения в частта им за индиректен офсет, каза и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов. Той допълни, че българската отбранителна индустрия има сериозна полза от действието на тези компенсаторни механизми и посочи като пример преизпълнението по два от проектите: индиректните офсетни задължения по споразуменията, свързани с доставка на бронирани колесни машини и превъоръжаване на българската армия с автомобилна техника, са на обща стойност близо 22 млн. евро. До момента са извършени и признати офсетни дейности по тях за повече от 160 млн. евро, посочи зам. министър Ангелов.

„Това е сериозен фактор за развитие на нови способности в българската отбранителна база. Този процес подпомага съвместимостта на въоръжените ни сили с тези на партньорите ни от НАТО“, отбеляза той. По неговите думи, ако офсетът е правилно структуриран и насочен, той е най-прекият и ефективен начин за българските компании да намерят и затвърдят позициите си на световния пазар на военна продукция.

barometar.net