Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Български педал пести половината гориво

Български педал ще пести половината от разхода на гориво при пътуване на дълги разстояния. Интересното хрумване е на един от десетките родни изобретатели, които от началото на годината работят основно върху уреди и системи за пестене на разходите за енергия. Рекорден брой изобретения за спестовници са регистрирани от началото на годината, показа проверка на „Монитор” за научните постижения в Патентното ведомство и в Българската академия на науките.

Изобретателят Светлан Стефанов от Варна пръв се е сетил да измисли ново  устройство, което се поставя под педала на газта. Системата подпомага водача на автомобила, като уравновесява крака му при поддържане на газта и съответно скоростта на автомобила посочва изобретателят в заявката си до Патентното ведомство. На практика механизмът ще представлява опорен допълнителен педал за газта, който да поддържа крака на шофьора в определено статично положение, докато пътува. Така ще се постига лесно желаният ефект от старите шофьори да пестят всяка капчица бензин в колата си. „Устройството няма механична връзка с педала за газта, което го прави безопасно по отношение на управлението на автомобила”, подчертава специално инженерът.Учените масово са се втурнали да правят и устройства за пестене на електроенергия.

Българската академия на науките е насочила усилията си към метод за производство на електричество от морските вълни. Системата за ток от морето е едно от най-интересните последни практически открития на учените. Прототипът на нов тип инсталация за алтернативни енергийни източници е създаден от екипа на Института по системно инженерство и роботика. Към разработката на БАН вече проявяват интерес български и чуждестранни фирми, похвалиха се учените.Междувременно учените все още чакат удобен момент да внедрят свое изобретение, с което двойно да падне цената на парното – високоефективна инсталация за ТЕЦ, изобретена от екип на професор Николай Колев от Института по инженерна химия към БАН. Основното постижение на новото поколение инсталации за ТЕЦ е, че топлината и водната пара, която при сегашната технология се отделя в атмосферата, може да се използва за отопление в домовете.

Рекордния брой идеи за спестовни устройства допълват механизми за добиване на електроенергия от слънцето и вятъра патентовани у нас. Идеята е всяка къща да си сложи ветрогенератор, вместо да плаща високи сметки всеки месец. Екип от изобретателите дори е опитал да добие енергия от движението на предметите. Така ходещ робот и шевни машини могат да се самозахранват, без да се включват в контакта. Идеята е на екипа в централната лаборатория по мехатроника при академията.Учените от БАН виждат дори и боклуците като полезни. Откритието на Института по физикохимия е как да се направят керамични материали от отпадъците. Учените са открили метод за извличане на керамични материали от отпадъците в металургичните заводи и изгорените градски боклуци от сметищата.

Monitor.bg