Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Печатат учебниците на части за по-леки раници

Учебниците за малките ученици да се издават на части, за да носят децата по-леки раници, а всяко училище задължително да разработи собствена стратегия за облекчаване на тежестта на чантите още от 15 септември. Това реши работната група за реформи в сферата на училищното образование към просветното министерство, съобщи вчера един от експертите – Цвета Брестничка от асоциация „Родители”, цитирана от БТА. Идеята е да се облекчи товарът върху гърбовете на учениците от 1 до 4 клас, за да не страдат децата от гръбначни изкривявания. Една от възможните училищни мерки е въвеждането на два комплекта от учебници, като единият да се ползва в клас, а другият вкъщи.

Брестничка обясни, че за да стане това, училищата трябва да съберат употребяваните три поредни години безплатни учебници. Така ще се съберат двата необходими комплекта. Сега учениците до седми клас получават от училище по един комплект с безплатни учебници, като всеки учебник може да ги използва три поредни години, след което подлежи на бракуване. Директорите на училищата ще проверят колко от учебниците ще могат да се използват допълнително от учениците в клас.

Според здравните стандарти ученическата раница не бива да превишава десет процента от теглото на детето, а когато тя е пълна с всички учебници, с помагала и тетрадки – многократно го превишава, обясни Брестничка. В дългосрочен план асоциация „Родители“ ще поиска учебниците за малките ученици да се издават на части, за да не носят децата дебели учебници през цялата учебна година. Друга възможност е да се ограничи броят на помагалата, които се носят сега всеки ден от учениците в училище. Няма нужда всеки в 1-ви клас да носи речник, защото два са достатъчни за всички, отбеляза Брестничка.

Monitor.bg