Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Случаи на едни и същи продукти с различен състав и качество има и в други страни-членки, потвърди ЕК в отговор до Вигенин

В последните месеци зачестиха публикациите в български медии, алармиращи за различия в съдържанието на хранителни продукти на пазарите на старите и новите държави-членки, в резултат на което качеството на един и същи продукт е по-ниско на пазарите на новите страни-членки.В тази връзка, депутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Кристиан Вигенин (заместник в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните) изпрати въпрос до Европейската комисия, с който поиска повече информация за това има ли такива регистрирани сигнали в ЕК, и разполага ли ЕС с механизъм за контрол на еднаквото качество на хранителните продукти в рамките на общността и възможност за налагане на санкции при установяване на нарушения.

В публикувания отговор Комисията уверява, че нейна задача е да осигури както здравето на потребителите и безопасността на храните, така и ефективното функциониране на вътрешния пазар на ЕС.ЕК подчертава, че разполага с механизми за уведомяване и бърза реакция при установени заплахи за здравето на потребителите, произлизащи от хранителни продукти в пазарната мрежа на страна-членка.Що се отнася до състава и качеството на едни и същи продукти на различните пазари, но не по отношение на безопасността, Комисията отчита резултатите от изследване, проведено в седем стари и нови страни-членки, които показват различия в състава на едни и същи продукти в отделните страни. Според ЕК, такива разминавания могат да възникнат в резултат на различните предпочитания на потребителите, различните производствени мощности на фирмите, наличието и достъпа до суровини и т.н. Ето защо, по принцип, компаниите-производители сами решават какъв продукт да пуснат на съответния пазар. За съжаление, тъй като обхватът на изследването е твърде тесен, то се счита за непредставително и не могат да се вадят изводи за целия ЕС.

В отговор на Вигенин, Комисията информира, че в защита на потребителите е въвела строги правила за етикетирането на храните по отношение на състава на продуктите, неговото естество, произход, и употреба. Друга важна мярка в подкрепа на потребителите са информационните и образователни дейности със специален фокус върху новите страни-членки, организирани от Комисията, които повишават информираността на гражданите за правата на потребителите, вкл. за ключовите правила, отнасящи се до безопасността и етикетирането на храните. В тази връзка, предстои Комисията да добави секция с информация за безопасността на храните на всички езици на общността в Dolceta – уеб-сайт, посветен на информираността на потребителите, който продължава да се развива.В заключение, Комисията уверява, че в бъдеще ще продължи да следи със специално внимание резултатите от други проучвания по този въпрос.

http://www.barometar.net/