Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Цакат НОИ с половин работен ден

Бизнесът масово наема работници на половин работен ден, за да спестява 50 на сто от осигуровките им. В повечето случаи обаче хората реално си работят между 8 и 12 часа, при това често и без почивни дни. Това обяви вчера шефката на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова. Фиктивното работно време се оказва най-новият хит в надхитрянето на общественото осигуряване и близо 30% от нарушенията, които трудовите инспектори откриват напоследък, са свързани с него.

В НАП са регистрирани повече от 200 000 договора на половин работен ден. Но пак според проверките в 90% от случаите се оказва, че в действителност се работи на пълен. Според Росен Бъчваров от приходното ведомство към този трик посягат работодатели от всички браншове и далеч не само при сезонната заетост. Все пак проверка в столичния Студентски град отпреди дни показа, че в заведенията това е масова практика. За да засекат врътката, инспекторите посещават по два пъти на ден едни и същи фирми или пък се връщат на следващия ден, поясни шефката на ГИТ. Според нея заради солените глоби все по-рядко се наемат хора без какъвто и да е трудов договор и вече се предпочита 4-часовият работен ден. Но докато при него здравните права все пак се запазват, понеже осигуровката е процент от дохода, при останалите работникът е изцяло ощетен. Според Кодекса за социално осигуряване, ако човек работи на непълен работен ден, той му се брои за цял като трудов стаж, но половин като осигурителен. При напускане от фирмата трябва задължително да му издадат формуляр, който доказва, че трудовият стаж не съвпада с осигурителния.

На практика така се губят осигурителни права, но притеснителното е, че това става със съгласието на самия работник, коментира Румяна Михайлова. В подобни случаи много често работодателят си спестява и последните възнаграждения които работникът няма как да докаже. За да пресекат новата злоупотреба, от ГИТ предупреждават, че при договор за непълен работен ден ще проверяват и списъците на хората, които получават обезщетение за безработица. Заради масираните проверки по Черноморието, които започнаха от понеделник, в помощ на местните териториални поделения на ГИТ ще бъдат командировани и инспектори от вътрешността на страната.

Броят 6 млн. лв. за супермодерна информационна система

Инспекцията по труда ще си направи нова модерна информационна система по проект, финансиран с 6,5 млн. лв. от оперативна програма „Човешки ресурси“. Тя ще събере данните от всички проверки, условията на труд в проверените фирми, както и всички предписания, които ГИТ им е издала. От новата система инспекторите ще научават актуалните промени в законодателството и дори ще разполагат с форум, в който да обменят вътрешна информация или мнения. Връзките им с базата данни на НАП и НОИ също ще бъде значително подобрена. Освен за новия софтуер милионите ще отидат също за създаването на единна методика за контрол, както и за допълнително обучение на трудовите инспектори.

Monitor.bg