Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Шарена сол от Египет сее зараза

Забрана за внос от Египет на семена от сминдух до 31 октомври и изтеглянето им от всички европейски пазари разпореди вчера Еврокомисията. Това стана, след като по-рано вчера Европейската агенция за безопасност на храните (ЕФСА) потвърди, че пратка семена на сминдух, внесена от Египет и използвана за отглеждане на кълнове, е най-вероятната причина за епидемията от Ешерихия коли в Германия и Франция. Агенцията препоръча да се издирят всички подозрителни пратки в страните членки на ЕС. Заключението е на специалния екип експерти на агенцията, базирана в Парма, който бе сформиран, за да установи причината за заразата. До момента опасната бактерия е отнела живота на 50 души. Учените подчертават, че не е изключено и други пратки семена, внесени от Египет между 2009 и 2011 г., да са причинители на епидемията. Ето защо ЕК изисква всички държави от ЕС да проверят внесените пратки със семена от сминдух от един конкретен египетски производител в този период и да ги унищожат.

Въз основа на тези заключения, ЕФСА препоръчва на Европейската комисия да вземе всички необходими мерки, за да бъдат предпазени потребителите от консумация на опасните семена. Препоръчва се и да се издирят пратките вносен сминдух във всички страни членки, които може да са получили такъв внос. Агенцията отново съветва хората да не отглеждат сами кълнове и да ги подлагат на термична обработка преди консумация. Екипът на ЕФСА бе сформиран след спешно искане на ЕК на 26 юни. Той е работил по установяване на причината за епидемията съвместно със специалисти и служители на Еврокомисията, засегнатите страни членки, Европейският център за превенция и контрол на болестите, Световната здравна организация и Световната организация по прехрана.

През 2010 г. от Египет са внесени около 49 000 тона семена за сминдух, въпреки че разсадът за тази култура страните от ЕС внасят основно от Китай и Индия.
Епидемията от Ешерихия коли започна през май тази година в Германия, като първоначално за заразата бяха набедени испански краставици. Впоследствие вината бе прехвърлена върху местна ферма за кълнове. В края на юни френските власти съобщиха за избухване на епидемия в региона на Бордо. До момента опасната бактерия е заразила 4178 души в Европа.

standartnews.com