Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

С нов план създават бърза организация при наплив на чужденци в България

Правителството прие План за действие при временна закрила в Република България. Изискването за плана е на Закона за убежището и бежанците и на Директива 2001/55/ЕО за минималните стандарти за предоставяне на временна закрила в случай на масов поток от разселени лица.

Целта на документа е да създаде оптимална организация, координация и взаимодействие при възникване на риск от кризисна ситуация вследствие на масово навлизане на чужденци, търсещи закрила на територията на България. Приема се, че такъв риск има, когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи закрила, са преминали държавната граница.

Планът разписва основните задачи на органите на изпълнителната власт – Министерски съвет, министерства, ведомства, областни администрации и органи на местната власт. Посочени са дейностите, които се осъществяват във временните приемателни пунктове – регистриране, оказване на медицинска помощ, настаняване, транспортиране, охрана, пропускателен режим, пожарна безопасност и др.

Общото ръководство на дейностите по предоставяне на временна закрила се осъществява от Министерския съвет, подпомаган от Съвета по сигурността, и във взаимодействие с Върховния комисар на ООН за бежанците, Европейската комисия, Българския червен кръст, Международната организация по миграция, както и международни правителствени и неправителствени организации.

Органите на изпълнителната власт, на които са възложени отговорности по изпълнението на дейности по закрила, ежегодно трябва да извършват преглед и да актуализират своите планове, човешките, финансовите и материалните ресурси за осъществяване на нормалното им изпълнение. Всяка година ще се провеждат тренировки, а най-малко веднъж на две години – и национални учения, при които ще се отработват различни елементи от плана.

http://www.barometar.net/