Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ходене на босо – фитнес за тялото, релакс за стъпалата

Ходенето на босо се превърна в новата фитнес мания. Ходенето без обувки или маратонки също изисква физически усилия, а същевременно може да предотврати травми, водещи до различни заболявания. Затворените и неудобни обувки на висок ток, които жените обожаваме да носим, са предпоставка за плоско стъпало, деформират мускулите и водят до неестествена позиция на тялото.  Тренировъчните обувки намаляват кинестетичната и тактилната чувствителност на стъпалата, а стъпалата трябва да поддържат връзка с останалата част от тялото, за да знаят как да реагират на различни повърхности.

ходене на босоЗатова бягащите с тренировъчни обувки натискат много по-трудно стъпалата си в земята, за да получат обратна връзка от нея. Също така е измерено, че се получава значителен сблъсък, когато се стъпва върху петата. Това силово въздействие изпраща ударна вълна нагоре по тялото чрез скелетната система. Повтарящите се ударни вълни могат до доведат до наранявания, най-вече на колената и пищялите.Друг голям проблем с тренировъчните обувки е издигнатата пета. Смекчаващите системи в маратонките за бягане повдигат петата с няколко сантиметра. Всяка промяна в ориентацията на петата незабавно променя механиката на свода на стъпалото, но по-големият проблем е, че се получава изкривяване в долната част на гърба. То означава, че малките ставни връзки на гръбначния стълб, които не са предназначени за носене на тежест, се напрягат и това може да доведе до болки в гърба.

Ние имаме над 7200 нервни окончания по стъпалата и всяко от тях се свързва с различна част от тялото. Затова рефлексолозите препоръчват ходене по грапави повърхности за стимулиране на акупунктурните точки на стъпалата.ходене на босоВ много култури вярват, че босото ходене помага да се абсорбира повече добра енергия, наречена „чи“. Тя може да бъде приета само чрез стъпалата на краката. Затова ходенето на босо има релаксиращ ефект. Не случайно занимаващите се с йога, тай чи и бойни изкуства обикновено тренират боси.

Предимства на фитнес тренировката на босо

* Подобрява стойката.

* Осигурява по-голяма подвижност и баланс.

* Подобрява кръвообращението.

* Повишава ефективността от бягането.

* Увеличава работата на мускулатурата.

Ходенето на босо по плажната ивица отдавна е любимо удоволствие за всички нас. Е, вече знаете, че е вид фитнес тренировка и е полезно. Ходенето на босо по речни камъни също не е за пренебрегване.

http://rozali.com/