Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

5 храни, с които кожата засиява

За да поддържаме кожата си свежа и сияйна е необходимо да се грижим за нея, при това не само външно. Красотата й в огромна степен зависи и от храната, която консумираме, а не само от скъпите кремове и помади, предлагани от различните козметични фирми.Затова нека хвърлим един поглед на онези храни, които специалистите препоръчват, ако искаме да имаме красива кожа.

1. Морски дарове

Морската храна по правило е разпознавана като една от най-полезните за цялостното състояние на организма. В най-голяма степен тази си слава морските дарове дължат на съдържащите се в тях цинк и омега-3 мастни киселини, на които са почти незаменим източник.Що се отнася до кожата, морската храна се препоръчва, защото изобилието от полезни вещества и най-вече от омега-3 мастни киселини неутрализира процесите на изсушаване на кожата и възпаленията, които са основните предпоставки за нейното стареене. В същото време, благодарение на вкусната морска храна се подобрява кръвообращението, което е от съществено значение за свежия вид на кожата.Цинкът, съдържащ се в морските храни, от своя страна намалява акнето и има стимулиращ ефект по отношение на процеса на обновяване на кожата.

2. Цитруси

Богатото съдържание на витамин С в цитрусите кореспондира с основната съставка на почти всички кремове, защото витаминът спомага за производството на колаген. Именно поради това набавянето на витамин С чрез цитрусовите плодове възпрепятства появата на бръчки по кожата и неутрализира вредния ефект от свободните радикали.

3. Зеленчуци

Червените и зелените зеленчуци също са от съществено значение за здравето и красотата на най-големия човешки орган – кожата. Съдържащият се в изобилие в червените и оранжеви зеленчуци бета-каротин се превръща от организма във витамин А, като в същото време предпазва кожата от стареене.

Зелените зеленчуци, най-вече листните, също набавят големи количества витамин А на организма. По този начин подпомагат производството на нови клетки и възпрепятстват изсушаването на кожата.

4. Ядки

Антиоксидантната активност е основното полезно свойство на ядките. Те съдържат освен това и големи дози витамин Е, който поддържа кожата влажна и хидратирана.

5. Пълнозърнести храни

Полезността на пълнозърнестите храни се крие в тяхната необработеност. Много от тях съдържат едновременно антиоксиданти и биотин, поддържащ кожата хидратирана. Едновременно с това, пълнозърнестите храни освежават тена и правят кожата сияйна.

zdrave.bg