Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Кредитните карти намаляват производството на банкноти в САЩ

Броят на пусканите в обращение банкноти в САЩ бързо намалява заради разпространението на кредитните карти, съобщава вестник New York Post.По данни на американското министерство на финансите производството на петдоларови банкноти през 2010 г. е намаляло до минималното си ниво за последните 30 години, а десетдоларови изобщо не са били печатани.

В съобщението се посочва, че все повече парични операции и покупки се осъществяват по безкасов път чрез кредитни и дебитни карти. Така например през миналата година 36% от сметките за таксита са платени с карти, а в някои ресторанти са се появили обяви, че вече не приемат пари в брой. Но въпреки тази статистика анализаторът Рон Шевлън от изследователската компания Aite Group е на мнение, че на практика повечето американци толкова са свикнали с парите в брой, че те ще останат в обръщение най-малко още два века.

Установено е, че банкнотите са най-удобното средство да се плати например на детегледачките или да се остави бакшиш в хотела.Освен това повечето фирми в малкия бизнес – между 33% и 50% според различни изчисления – не смятат да минават на кредитни и дебитни карти.

dnes.bg