Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Показват в изложба творбите от Биеналето на июстрацията, Братискава в парк-музей „Владислав Варненчик”

Двадесет и две  творби-всички наградени с голямата награда на Биенале на илюстрацията Братислава  разгледаха гостите на изложбата.Сред изложените картини бяха и няколко български  творби – наградени с плакет БИБ съответно през 1973, 1979 и 1989г. , както и  тази на издателство „Наука и изкуство”,  отличена с почетна грамота за значителен принос в издателската дейност.

Изложбата откри Почетният консул на Република Словакия във Варна – г-жа Едита Благоевова, която благодари на директора на музея г-жа Емилия Петкова за любезното домакинство. Тя изказа своето удовлетворение от предоствянето на музейното  културно пространство за международна изложба  от такъв висок ранг  и разказа на гостите за многодишната традиция  на Биеналето на илюстрацията, Братислава и съпътсващите го прояви. Събитието бе посветено на 5 юли- големия словашки празник на светите солунски просветители братята Кирил и Методий и на техните ученици, всички известни под общото наименование „Свети седмочисленици”. Сред официалните гости бяха заместник кметът на Община  Варна –  генерал Веселин Петров, Негово превъзходителство Почетният консул на Дания, Швеция и Норвегия,  Вицеконсулът на Руската Федерация, представители на кметство Владиславово, както и на почетният консул на Германия и Франция в гр. Варна.

Илюстрациите ще останат в залата за временни изложби на музея до края на месец август.

За БИБ:

Биеналето на илюстрацията Братислава (БИБ)  е най-значимата изява, международен конкурс – преглед на оригинални илюстрации за детски книги. Главен организатор е БИБИАНА – международният дом за изкуство за деца. Биеналето на илюстрацията Братислава се провежда под патронажа на ЮНЕСКО и Международния съюз за детски книги с подкрепата на Министерството на културата на Словашката република през есента (септември – октомври) на всяка нечетна година. Конкурсът представлява най-голямата изява  на изобразителното изкуство и илюстрация за деца в световен мащаб. През 43 годишното му съществуване на неговите 22 биеналета са се представили 6507 илюстратори от 103 страни. Всяка втора година в Братислава си дава среща най-доброто от областта на илюстрацията. Неделима съставна част на биеналето на илюстрацията е Международният симпозиум БИБ, който се провежда в началото.

Международно жури, в състава на което влизат теоретици на приложното изкуство, илюстратори, издатели и библиотекари, оценява оригиналите на илюстрациите. Членовете му от 6 до 12 души са представители на различни страни, континенти и култури. Журито разпределя 11 престижни награди – голямата награда БИБ, Златната ябълки БИБ (5 бр.)  и Плакет БИБ (5 бр.). Освен това се присъжда и почетна грамота на издателство за значителен принос в издателското дело. Авторът, който получи голямата награда БИБ, става автоматично член на журито при следващото издание. Получава и право на самостоятелна изложба през следващото Биенале на илюстрацията.
При определяне на творбата, която ще получи голямата награда, журито се стреми да избере уникална и изключителна илюстрация, изпъкваща измежду останалите. Освен специализираното жури по време на БИБ заседава и детско жури, което също връчва своята награда.

http://www.barometar.net/